A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

З метою забезпечення прав дітей на сімейне виховання, Любашівська селищна рада повідомляє про відбір кандидатів у патронатні вихователі та прийомні батьки на території Любашівської селищної об’єднаної територіальної громади.

Дата: 19.02.2019 10:32
Кількість переглядів: 1337

Фото без опису

З метою забезпечення прав дітей на сімейне виховання, Любашівська селищна рада повідомляє про відбір кандидатів у патронатні вихователі та прийомні батьки на території Любашівської селищної об’єднаної територіальної громади.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Метою патронату над дитиною є забезпечення та захист прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом зі своїми батьками, надання їй комплексу послуг відповідно до інтересів дитини.

Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців. Проте, у разі наявності обставин, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя, термін перебування дитини у патронатній сім’ї може бути продовжено до шести місяців.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має позитивний досвід виховання дітей, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду та виховання дитини у своєму помешканні. Кандидат у патронатні вихователі має пройти навчання за спеціальною програмою, за результатами якого отримати відповідні рекомендації.  

Обов’язки патронатного вихователя:

1) забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням тощо;

2) створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку;

3) співпрацювати з батьками, іншими законними представниками дитини задля подолання складних життєвих обставин у межах та у спосіб, визначені органом опіки та піклування;

4) забезпечити надання чи доступ до послуг, визначених договором про патронат над дитиною;

5) сприяти контактам дитини з батьками, іншими законними представниками, родичами, крім випадків, коли батьки позбавлені батьківських прав або в судовому порядку обмежені у праві спілкування з дитиною.

Кандидат у патронатні вихователі подає до центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді такі документи:

  • Заяву;
  • Копію паспорта громадянина України;
  • Копію трудової книжки ( у разі наявності );
  • Висновки про стан здоров’я кандидата у патронатні вихователі;
  • Довідку про відсутність судимості, в тому числі членів його сім’ї, які досягли чотирнадцятирічного віку і проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі;
  • Копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;
  • Письмову згоду на влаштування дитини в сім’ю кандидата у патронатні вихователі усіх членів його сім’ї, які проживають разом з ним, в тому числі дітей, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть її висловити.

Варто зазначити, що патронатні вихователі отримують заробітну плату та соціальні виплати на дітей, влаштованих в патронатну сім’ю. Розмір соціальної допомоги становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку на місяць. Соціальна допомога виплачується на кожну влаштовану в сім’ю патронатного вихователя дитину.

Крім того, розмір грошового забезпечення ( заробітна плата ) становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць.

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є між собою рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім’ї.

Фото без описуПрийомна сім’я – сім’я, яка добровільно взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Прийомні батьки – подружжя або особа, яка не перебуває у шлюбі, які взяли для спільного проживання та виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування до досягнення 18-річного віку, а в разі навчання у професійно-технічних, вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації – до його закінчення.

За прийомними дітьми зберігається право на аліменти, пенсію, інші соціальні виплати, а також на відшкодування шкоди у зв’язку з втратою годувальника, які вони мали до влаштування до прийомної сім’ї.

Патронатним вихователем та прийомними батьками не можуть бути особи, які:

1) обмежені у дієздатності;

2) визнані недієздатними;

3) позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені;

4) були усиновлювачами (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями) іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним (було припинено опіку, піклування чи діяльність прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу) з їхньої вини;

5) перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері;

6) зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами;

7) не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу);

8) страждають на хвороби, перелік яких затверджений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я;

9) є іноземцями, які не перебувають у шлюбі, крім випадків, коли іноземець є родичем дитини;

10) були засуджені за злочини проти життя і здоров’я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148, 150, 150–1, 164, 166, 167, 169, 181, 187, 324, 442 Кримінального кодексу України, або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших злочинів;

11) за станом здоров’я потребують постійного стороннього догляду;

12) є особами без громадянства;

13) перебувають у шлюбі з особою, яка відповідно до пунктів 3-6, 8 і 10  не може бути усиновлювачем.

14) інші особи, інтереси яких суперечать інтересам дитини.

Одеським обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді в квітні 2019 року планується проведення навчання кандидатів в прийомні батьки та патронатні вихователі. Тому, якщо Ви не байдужі до долі дітей, які потрапили у складні життєві обставини і готові поділитися сімейним теплом з дітьми, які мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки, запрошуємо Вас до співпраці. Для отримання більш детальної інформації звертайтесь до:

  • Любашівського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: смт Любашівка, вул. Володимира Князя, 105, телефон для довідок 2-27-91;
  • Служби у справах дітей Любашівської райдержадміністрації за адресою: смт Любашівка, вул. Володимира Князя, 132, телефон для довідок 2-24-14;
  • Любашівської селищної ради за адресою: смт Любашівка, вул. Володимира Князя, 84, телефон для довідок 2-25-40.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь