Навчальний візит «Розвиток сільських територій: луб’яні культури та супутня переробка» до Сумської області 16-18 квітня 2019 року.
За підтримки програми «U-LEAD з Європою» 16-18 квітня 2019р. секретар Любашівської селищної ОТГ Мокряк Людмила мала чудову нагоду прийняти участь у навчальному візиті «Розвиток сільських територій: луб’яні культури та супутня переробка» до Сумської області. Делегація включала представників громад Одеської, Черкаської та Київської областей.
Сумську область презентували в обласній државній адміністрації: керівник апарату, начальник Департаменту АПК та начальник відділу туризму та промоції.
Аграрний сектор області має значний потенціал для розвитку та є однією з провідних галузей економіки регіону.
Сільське господарство Сумщини спеціалізується в рослинництві на вирощуанні зернових та технічних культур, у тваринництві - на виробництві молока та м’яса ВРХ і свиней.
Сумщину можна віднести до регіонів України з унікальною історично-культурною спадщиною.
Цікаво було представлено фестивалі промислових конопель Hempfest та фестиваль льону.
Інститут луб’яних культур Сумщини - всесвітньо визнана науково-дослідна установа з унікальною науковою школою з луб’яних культур (вченими інституту створено коноплі з повною відсутністю наркотичних сполук). Одним із напрямків діяльності інституту є розробка та удосконалення технологій переробки лляної та конопляної сировини.
Делегація мала можливість поспілкуватися з керівництвом Глухівської міської ради, оглянути історичні пам’ятки міста Глухова як козацької столиці 18 століття, здійснили також візит до музею культури автохтонного народу «горюни» (побудованого в 2016 році за кошти ДФРР).
Побували в Надригайлівській селищній ОТГ, відвідали Центр сприяння розвитку ОТГ,ознайомилися з роботою сільськогосподарського кооперативу в с.Хорунжівка.
Особливі враженння залишились після відвідуванням науково-навчальної сироварні «Obereg» (власник підприємства Володимир Опришко).
- Починали ми з виробництва охолоджувального молока,- розповів Володимир Опришко. А три роки тому почали будувати міні-цехи з його переробки. Все - від розробки проекту до монтажу обладнання - робимо самі. Самі ж навчаємо технологів, які праціюють на нашому обладнанні. Замовник отримує також пакет дозвільних документів, які готують юристи нашого партнера - Сумського Національного аграрного університету
Однією із складових бізнесу власника Володимира Опришка - компанія «БЛИЦ», що виробляє таке обладнання і будує сироварні під «ключ» (впроваджено 15 проектів сироварень і сироробних цехів потужністю від 500 до 5000 літрів молока на добу від Харківської, Київської, Чернігівської, Дніпропетровської, Донецької і Сумської областей. Кожний проект індивідуальний. Замовники успішно виробляють напівтверді сири, м’які сири, кисломолочну продукцію, вершкове масло, питне молоко. Проекти передбачають як розміщення цехів у реконструйованих приміщеннях, так і «з нуля», на чистому майданчику. Останній варіант - найбільш оптимальний щодо термінів будівництва і найменш затратний, переконує керівник компанії. До того ж, у реконструйованих приміщеннях важко витримати в подальшому необхідні вимоги і норми виробничого процесу.
В.Опришко запевняє, що зі створенням в Україні об’єднаних територіальних громад, попит на будівництво цехів з переробки молока і сироварень зріс.
Держава компенсує витрати на такі проекти коштом обласного і районних бюджетів. Створення цеху не потребує надлишкових витрат: в залежності від потужностей, вартість обладнаня становитиме від 600 тис.грн до 1,5 млн гривень. Ця вартість по кишені багатьом громадам.
У міні-цехів є суттєва перевага - вони виробляють натуральні продукти з власної якісної сировини, їх продукція виключно смачна і корисна.
Ще одна, важлива особливість сироварні «Obereg» - це безвідходне виробництво. З вершків тут виробляють масло і сметану, з молока - напівтверді сири за провідними європейськими технологіями, з сироватки - м’які Рікотту і Брюност. Асортимент сирів, якими нас частували в дегустаційній залі вражає: Гауда, Маасдам, Чеддер, Ланкашир, Шведський, зі спеціальними фруктами, травами, грибами, портвейном і навіть деревним вугіллям.
У пошуках секретів кращих європейських сироварів В.Опришко об’їздив чимало країн: Голландію, Ірландію, Великобританію, вивчаючи технології та тонкощі виготовлення сирів.
В м.Суми працює 4 магазини, де підприємець реалізує сир, проте тут можна придбати не лише сири та кисломолочну продукцію, а й ексклюзивні сирні цукерки в шоколаді.
На завершення відвідали науково-виробниче суднобудівниче підприємство «Норман-яхт», де конструктор та директор підприємства Павло Шапошников продемонстрував особливості виготовлення та реалізацію цього виду водного транспорту.
Всі здобутки презентованих громад не є чимось дивним, недосяжним, нездійсненим. Все, що розповідали очільники, було цілком зрозумілим і логічним. Зрозуміло, що орган місцевого самоврядування має працювати як єдиний організм, відповідно до накресленого Стратегічного плану економічного розвитку ОТГ.
Висловлюю щиру вдячність за запрошення до участі у заході керівнику ВП «Центр розвитку місцевого самоврядування» Юлії Молодожен та раднику з питань регіонального розвитку Віктору Бондаруку.
З повагою,
Секретар Любашівської селищної ОТГ Людмила Мокряк.