A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

Навчальний візит «Розвиток сільських територій: луб’яні культури та супутня переробка» до Сумської області 16-18 квітня 2019 року.

Дата: 23.04.2019 12:09
Кількість переглядів: 808

За підтримки програми «U-LEAD  з Європою» 16-18 квітня 2019р. секретар Любашівської селищної ОТГ Мокряк Людмила мала чудову нагоду прийняти участь у навчальному візиті «Розвиток сільських територій: луб’яні культури та супутня переробка» до Сумської області. Делегація включала представників громад Одеської, Черкаської та Київської областей.

     Сумську область презентували в обласній државній адміністрації: керівник апарату, начальник Департаменту АПК та начальник відділу туризму та промоції.

    Аграрний сектор області має значний потенціал для розвитку та є однією з провідних галузей економіки регіону.

   Сільське господарство Сумщини спеціалізується в рослинництві на вирощуанні зернових та технічних культур, у тваринництві - на виробництві молока та мяса ВРХ і свиней.

    Сумщину можна віднести до регіонів України з унікальною історично-культурною спадщиною.

      Цікаво було представлено фестивалі промислових конопель Hempfest та фестиваль льону.

      Інститут луб’яних культур Сумщини - всесвітньо визнана науково-дослідна установа з унікальною науковою школою з луб’яних культур (вченими інституту створено коноплі з повною відсутністю наркотичних сполук). Одним із напрямків діяльності інституту є розробка та удосконалення технологій переробки лляної та конопляної сировини.

     Делегація мала можливість поспілкуватися з керівництвом Глухівської міської ради, оглянути історичні пам’ятки міста Глухова як козацької столиці 18 століття, здійснили також візит до музею культури автохтонного народу «горюни» (побудованого в 2016 році за кошти ДФРР).

     Побували в Надригайлівській селищній ОТГ, відвідали Центр сприяння розвитку ОТГ,ознайомилися з роботою сільськогосподарського кооперативу в с.Хорунжівка.

     Особливі враженння залишились після відвідуванням науково-навчальної сироварні «Obereg» (власник підприємства Володимир Опришко).

- Починали ми з виробництва охолоджувального молока,- розповів Володимир Опришко. А три роки тому почали будувати міні-цехи з його переробки. Все - від розробки проекту до монтажу обладнання - робимо самі. Самі ж навчаємо технологів, які праціюють на нашому обладнанні. Замовник отримує також пакет дозвільних документів, які готують юристи нашого партнера - Сумського Національного  аграрного університету

Однією із складових бізнесу власника Володимира Опришка - компанія «БЛИЦ», що виробляє таке обладнання і будує сироварні під «ключ» (впроваджено 15 проектів сироварень і сироробних цехів потужністю від 500 до 5000 літрів молока на добу від Харківської, Київської, Чернігівської, Дніпропетровської, Донецької і Сумської областей. Кожний проект індивідуальний. Замовники успішно виробляють напівтверді сири, мякі сири, кисломолочну продукцію, вершкове масло, питне молоко. Проекти передбачають як розміщення цехів у реконструйованих приміщеннях, так і «з нуля», на чистому майданчику. Останній варіант - найбільш оптимальний щодо термінів будівництва і найменш затратний, переконує керівник компанії. До того ж, у реконструйованих приміщеннях важко витримати в подальшому необхідні вимоги і норми виробничого процесу.

   В.Опришко запевняє, що зі створенням в Україні об’єднаних територіальних громад, попит на будівництво цехів з переробки молока і сироварень зріс.

   Держава компенсує витрати на такі проекти коштом обласного і районних бюджетів. Створення цеху не потребує надлишкових витрат: в залежності від потужностей, вартість обладнаня становитиме від 600 тис.грн до 1,5 млн гривень. Ця вартість по кишені багатьом громадам.

    У міні-цехів є суттєва перевага - вони виробляють натуральні продукти з власної якісної сировини, їх продукція виключно смачна і корисна.

Ще одна, важлива особливість сироварні «Obereg» - це безвідходне виробництво. З вершків тут виробляють масло і сметану, з молока - напівтверді сири за провідними європейськими технологіями, з сироватки - м’які Рікотту і Брюност. Асортимент сирів, якими нас частували в дегустаційній залі  вражає: Гауда, Маасдам, Чеддер, Ланкашир, Шведський, зі спеціальними фруктами, травами, грибами, портвейном і навіть  деревним вугіллям.

У пошуках секретів кращих європейських сироварів В.Опришко об’їздив чимало країн: Голландію, Ірландію, Великобританію, вивчаючи технології та тонкощі виготовлення сирів.

 В м.Суми працює 4  магазини, де підприємець  реалізує сир, проте тут можна придбати не лише сири та кисломолочну продукцію, а й ексклюзивні сирні цукерки в шоколаді.

     На завершення відвідали науково-виробниче суднобудівниче підприємство «Норман-яхт», де конструктор та директор підприємства Павло Шапошников продемонстрував особливості виготовлення та реалізацію цього виду  водного  транспорту.

    Всі здобутки презентованих громад не є чимось дивним, недосяжним, нездійсненим. Все, що розповідали очільники, було цілком зрозумілим і логічним. Зрозуміло, що орган місцевого самоврядування має працювати як єдиний організм, відповідно до накресленого Стратегічного плану економічного розвитку ОТГ.

      Висловлюю щиру вдячність за запрошення до участі у заході керівнику ВП «Центр розвитку місцевого самоврядування» Юлії Молодожен та раднику з питань регіонального розвитку Віктору Бондаруку.

 

З повагою,

Секретар Любашівської селищної ОТГ    Людмила Мокряк.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь