A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

Кроки для керівників - «Соціальна згуртованість».

Дата: 10.06.2019 10:16
Кількість переглядів: 784

6 червня голова Любашівської ОТГ Геннадій Павлов та голови нещодавно об’єднаних територіальних громад Дніпропетровської, Запорізької, Харківської та Херсонської областей опанували ще один рівень Тематичних Пакетів Підтримки Програми «U-LEAD з Європою» «Кроки для керівників» - «Соціальна згуртованість».

Так, у стінах Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування, завданням учасників було визначити потреби громади у соціальних послугах, виокремити вразливі соціальні групи та обговорити варіанти їх підтримки. Також був представлений інструмент моніторингу та аналізу потреб громади у соціальних послугах. Також розглядали модель інтегрованих соціальних послуг на рівні людини та на рівні системи, оцінювали ресурси громад для надання соціальних послуг. Окремим актуальним блоком йшла тема відповідальності громади за забезпечення прав людини та залучення молоді.

«Голови ОТГ, мають працювати не на показники для району, області, і не на рейтинги, які виходять по державі, що є по суті формальністю. А, що відповідає сутності децентралізації, будуть працювати для громади, для людей. Так, сьогодні ми розберемося, що, власне, таке соціальні послуги, сутність їх для спільноти. Дана цільова група має зрозуміти специфіку розвитку соціальної сфери, інструменти залучення суспільства до процесів в громаді і побудови системи, що базується на відповідальності. Тобто, за життя в громаді цілком відповідає не тільки керівництво структури, а й залучена громада. Задача голови організувати життя в громаді так, що спільнота бере відповідальність за своє благополуччя», Жанна Савич, залучений фасилітатор-експерт в проекті «Громада для людини» Програми «U-LEAD з Європою».

«В цьому році ми створили відділ соціального захисту населення. Ми проводимо соцопитування в форматі таємного анкетування, таким чином дізнаємося про хвилювання населення. Громада сільського складу, населення переважно похилого віку, молодь не лишається, адже тут мало робочих місць та варіантів для розвитку поза роботою та навчанням. Тому зараз намагаємося залучити інвесторів для розширення інфраструктури та створення робочих місць», Олександр Гусєв, заступник голови Старовірівської ОТГ Харківської області.

«Ми займаємося соціально незахищеними верствами населення. Але, виходячи з сьогоднішнього тренінгу, ми займаємося переважно людьми, які вже дійсно потрапили в скрутне становище, але, як виявилося, ми повинні проводити профілактичні роботи з населенням ще до переходу їх до критичного стану. Тому, по приїзді в громаду після навчання я зосереджуся на профілактичній роботі з виявлення ризиків та недопущення критичних ситуацій. Також взяла для себе тези по згуртованості громади, вивченню їх проблем, інтересів, бачення, якою громаду хочуть бачити її жителі», - Валентина Копейченко, голова Роздольської ОТГ Запорізької області.

«Хотілося б, щоб аналогічну навчальну роботу було проведено зі спеціалістами соціального захисту і роботи громади. На рівні району не маємо спеціалістів з відповідною освітою. Також відмітила для себе важливу тезу, що ми, в основному, працюємо з сім’ями, які вже дійшли критичної точки проблеми. А потрібно працювати з благополучними сім’ями також», - Ірина, заступниця голови Новорайської ОТГ Херсонської області.

«Тема соціальної згуртованості, як складова успішного розвитку громади, складається з таких компонентів як робота з молоддю, робота з різними соціальними групами населення, превентивні заходи та моніторинг розвитку громади, це допомога людям, які вже опинилися у складних життєвих обставинах. Цей комплекс і уявляє собою соціальну згуртованість. В основному цими питаннями займалися спеціалісти з соціальних послуг, але зараз головам громад необхідно чітко розуміти, що, в силу реформи децентралізації, питання соціального характеру також лежать на їх плечах, як і бюджетне планування, і моніторинг, і написання стратегій. Тут і фінансова, й адміністративна відповідальність, а також – відповідальність менеджера за успішний розвиток громади. Часто голови громад вважають, що ініціатива має йти знизу – від населення. Але сам факт активності ще не означає, що енергія буде спрямована в результативне русло. Тому задачею голови ОТГ є визначити той етап, на якому починати інтегрувати в процеси ту ж молодь», Вікторія Різун, радник з муніципальних послуг Програми «U-LEAD з Європою».

Вікторія зазначила, що тема соціальної згуртованості є комплексною, тому її неможливо детально вкласти в програму одного дня заходу. Але й завдання ставилося інше – надати бачення теми й спонукати голів громад створити план розвитку за даною тематикою, залучити необхідних спеціалістів до команди. Адже, вже згодом, Програма «U-LEAD з Європою» стартуватиме «Кроки для спеціалістів».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь