A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

Участь у засіданні Громадської ради при Любашівській РДА за темою: "Осінь з ароматом диму".

Дата: 09.09.2019 14:18
Кількість переглядів: 575

Фото без описуЗа дорученням Геннадія Павлова спеціаліст 1 категорії з питань ЖКГ відділу  містобудування, житлово-комунального господарства, з питань земельних відносин Альона Авдулова прийняла участь у засіданні Громадської ради при Любашівській РДА по питанню: осінь з ароматом диму.

На превеликий жаль, восени у нас прийнято спалювати опале листя, суху траву, залишки рослинності на присадибних ділянках. Цьогоріч, погодні умови вже з серпня місяця сприятливі для такої незаконної діяльності.

Тому питання заборони спалювання сухої рослинності та недопущення погіршення якості атмосферного повітря в населених пунктах району і зокрема Любашівської селищної об'єднаної територіальної громади стало темою засідання Громадської ради при Любашівській райдержадміністрації яке було проведено 06 вересня.

У засіданні Громадської ради також взяли участь представники управління Держпродспоживслужби в Любашівському районі, Любашівський міжрайонний лабораторний відділ Держ. управління "Одеський обл. лаб. Центр Держсанепідемслужби України", вчитель НВК "ЗОШ І-ІІІ ст.-ліцей" смт Любашівка Вікторія Добровольська.

Розпочинаючи засідання, голова Громадської ради Людмила Компан акцентувала на тому, що необхідно для вирішення проблеми незаконного спалювання листя і сміття скординувати дії всіх служб, організацій, навчальних закладів та громадськості. Завдання сьогоднішньої наради - спільно виробити механізм для профілактики та попередження спалювання сухої рослинності, що становить небезпеку для життя, здоров’я людини та навколишнього природного середовища.

Альона Авдулова детально розповіла, які заходи здійснюються працівниками селищної ради та КП "Джерело-Комунсервіс" відповідно до Правил благоустрою територій Любашівської селищної ОТГ. За її словами, вже з серпня до селищної ради почали надходити скарги та звернення громадянз фото-підтвердженням про спалювання відходів на подвір'ях жителів селища, що призводить до забруднення атмосферного повітря та погіршення умов проживання людей. Всі звернення розглянуті, по деяким зроблені попередження, по деяким складені протоколи та визначені штрафи, постійно проводяться рейди щодо виявлення осіб, які спалюють листя, сухостій та інші побутові відходи. Також проводиться системна робота з населенням щодо необхідності укладання договору на вивіз побутового сміття, до речі ця послуга відносно доступна - 20 грн. в місяць з людини що проживає в будинку. А от штраф за незаконне паління для населення від 340 до 1360 грн., для підприємців від 850 грн., тому логічніше заключити договір. Але менталітет наших людей такий, що будуть терпіти дим і сморід, але жалітися нікуди не підуть щоб не псувати відносини з сусідами, скаржаться в основному ті, хто має дітей, або самі мають проблеми зі здоров'ям.

Відповідаючи на численні запитання, Альона Авдулова дала пояснення:

- для того щоб працівники КП "Джерело-Комунсервіс" забрали і вивезли листя та сухостій його потрібно компактно спакувати у мішки, а не викидати на кучу вперемішку з іншим сміттям;

- щоб забрали сміття від вашого двору потрібно передусім заключити договір з КП "Джерело-Комунсервіс" на вивіз сміття відповідно встановленого графіку;

- так, існує проблема з транспортом (працює лише два трактори), але хоча б раз в неділю, а то й частіше сміття обов'язково забирається, планується придбати додатковий транспорт;

- в зв'язку з недостатньою кількістю сміттєвих баків - питання буде частково вирішено, вже замовлені нові баки;

- головою Любашівської селищної ОТГ Геннадієм Павловим першочергово вирішується питання будівництва сміттєпереробного заводу, вже проведені відповідні громадські слухання, попереду ще тривала робота з підготовки відповідної документації, отримання висновків з екологічних служб та інші питання. Процес довготривалий, але за оптимістичними прогнозами, через півтора-два роки це можливо практично реалізувати.

- зверненя з приводу спалювання листя чи відходів приймаються в Любашівській селищній ОТГ, а також по тел. 2-25-83, але обов'язково зі свідченнями двох свідків та бажано з фото-підтвердженням.

Обговоривши всі варіанти вирішення даного гострого питання, громадськістю було вирішено рекомендувати всім установам, організаціям, навчально-виховним закладам, ЗМІ проводити широку інформаційно-просвітницьку роботу щодо недопущення спалювання листя та сміття. Провести за допомогою соціальних мереж відповідні флешмоби та інші соціальні проекти, навести правильні приклади утилізації листя, показати позитивні приклади людей які уклали договори на вивіз сміття. Любашівській селищній ОТГ рекомендувати провести відповідну роз'яснювальну роботу з депутатами Любашівської селищної ОТГ, які закріплені за певними вулицями проводити роз'яснювальну роботу з населенням щодо необхідності укладення договорів на вивіз сміття.

Вчитель НВК "ЗОШ І-ІІІ ст.-ліцей" смт Любашівка Вікторія Добровольська, яка була присутня на засіданні, запевнила, що буде знято соціальний відео-ролик де діти будуть навчати дорослих як потрібно правильно себе вести у поводженнв зі сміттям тощо.

Також вирішили після опадання листя посилити проведення профілактичних рейдів населеними пунктами з метою дотримання вимог правил пожежної безпеки в побуті та роз’яснення шкідливих наслідків спалювання листя та сміття.

Післямова: Якщо бачите, що ваш сусід відверто шкодить природі, спалюючи траву, листя чи інше сміття, дзвоніть на номер 2-25-83, приїдуть уповноважені посадові особи Любашівської селищної ради на складення протоколу за вчинення відповідного адміністративного правопорушення. Можна також викликати на місце події поліцію. Не будьте байдужими і не проходьте мимо такого свавілля.

(Фото і текст -Вероніка Науменко)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь