A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

ВАКЦИНАЦІЯ - БУТИ ЧИ НЕБУТИ….

Дата: 06.12.2019 08:06
Кількість переглядів: 612

В нашій країні щеплення дитини проводиться лише за згодою батьків. Без їВашого відома будь-які маніпуляції зі здоров’ям  Вашого малюка медпрацівники проводити не мають права. Щоб не помилитися у своєму виборі, мамі і татові слід усвідомити основні моменти: що таке вакцина і чому слід робити щеплення. Крім того, важливо розуміти за яким графіком вони будуть проводитися і які є протипоказання проти вакцинації.

Незважаючи на те, що відповідно до українських законів, щеплення є обов’язковими (ст. 27 ЗУ «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та ст. 10 ЗУ «Основи законодавства України про охорону здоров’я»), батьки дитини мають право від них відмовитися.

Відмова від проведення вакцинації оформляється в письмовому вигляді на бланках встановленого зразка. Перед підписанням форми відмови від щеплень законним представникам дитини (батькам, опікунам) ще раз роз’яснюються можливі наслідки прийнятого рішення.

Чи беруть дитину до садочку/школи без щеплень?

Керівники дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів не мають права відмовити в прийомі до дитсадку або школи дітям, у яких відсутні обов’язкові профілактичні щеплення. Але це за умови, що дитина отримала дозвіл лікарсько-консультативної комісії (з залученням епідеміолога) відвідувати навчальний заклад.

На період епідемії, діти без щеплень на законних підставах можуть бути відсторонені від занять у школі та відвідування садка. Подібні запобіжні заходи застосовуються на строк спалаху захворювання або до того моменту, поки дитина не отримає всі необхідні вакцинації.

 

Порядок та умови проведення вакцинації

Вакцинація дітей в Україні відбувається відповідно до «Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень», затвердженого Міністерством охорони здоров’я. У державних поліклініках календарні щеплення дитині робляться безкоштовно. Однак не завжди необхідні вакцини є в наявності. В цьому випадку у батьків є три варіанти: дочекатися нової закупівлі, самостійно (за рецептом лікаря) придбати вакцину в спеціалізованій аптеці або звернутися в приватний медичний центр і зробити платне щеплення.

В якому б медичному закладі ви не вирішили   робити щеплення, перед вакцинацією дитину обов’язково має оглянути лікар. При цьому, відповідно до законодавства, під час медичного огляду дітей перед щепленням, лікар повинен:

  • дослідити історію перенесених хвороб (анамнез)
  • оцінити реакції на попередні щеплення, якщо вони раніше робилися
  • виміряти температуру тіла, провести огляд шкіри, порожнини рота, слизових оболонок кон’юнктиви очей, а також прослухати легені і бронхи
  • в разі необхідності — призначити додаткові клінічні обстеження органів і систем організму
  • отримати письмову згоду батька або матері дитини на проведення вакцинації або туберкулінодіагностики (форма № 063-2 / о)
  • в день щеплення, за результатами огляду, оформити медичний висновок про стан здоров’я дитини, що підлягає вакцинації. При виявленні ознак захворювання лікар повинен конкретизувати діагноз і внести відповідний запис в первинну медичну документацію: форму № 097 / о «Карта розвитку новонародженого»; форму № 112 / о «Історія розвитку дитини»; форму № 063 / о «Карта профілактичних щеплень»; форму № 025 / о «Медична карта амбулаторного хворого»; форму № 003 / о «Медична карта стаціонарного хворого»

Нагадуємо, що за більш детальною інформацією з даного питання Ви можете звернутись до відділу «Любашівське бюро правової допомоги», за адресою6 Одеська область, Любашівський район, смт Любашівка, вул. Софіївська, 47 або за телефоном  2 -22-02

Начальник відділу «Любашівське бюро правової допомоги»

Світлана Жмурко

Першоджерело:  https://lawportal.com.ua

https://lawportal.com.ua/vakcinacija-shheplennja-prava-batkiv-ditej.html

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь