Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

З метою забезпечення населення безпечними та доброякісними харчовими продуктами Головне управління Держпродспоживслужби наполегливо рекомендує.

Дата: 24.03.2020 10:23
Кількість переглядів: 823

Фото без описуЗ метою забезпечення населення безпечними та доброякісними харчовими продуктами Головне управління Держпродспоживслужби наполегливо рекомендує операторам ринку, що здійснюють обіг харчових продуктів суворо дотримуватись мір запобігання виникнення будь-якого ризику забруднення харчових продуктів, а саме:

- забезпечити чітку систему простежуваності харчових продуктів;

- здійснювати обіг харчових продуктів отриманих з потужностей, що пройшли державну реєстрацію або отримали експлуатаційний дозвіл;

- суворо дотримуватись вимог до обігу об’єктів санітарних заходів;

- негайно інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області про всі випадки вилучення/відкликання ним з обігу потенційно небезпечних харчових продуктів;

- підтримувати приміщення у чистому та робочому стані;

- підтримувати у належному робочому стані, за необхідності налагодити, природну або механічну вентиляцію;

- усі поверхні, обладнання, устаткування, що контактують з харчовими продуктами, утримувати у непошкодженому стані, збільшити періодичність чищення та  дезінфекції. Чищення та дезінфекцію здійснювати у такий спосіб, щоб забезпечити захист від появи ризику забруднення;

- забезпечити захист від будь-якого ризику забруднення, зокрема від шкідників та гризунів;

- забезпечити обладнання потужності засобами для підтримання належної особистої гігієни;

- забезпечити потужність належними засобами для гігієнічного зберігання небезпечних та/або неїстівних речовин та відходів (рідких або твердих), а також засоби для їх зберігання та подальшого поводження;

- забезпечити суворе дотримання температури, необхідної для зберігання харчових продуктів, та її контролю;

- забезпечити розміщення харчових продуктів у такий спосіб, щоб максимально знизити ризик їх забруднення;

- для уникнення ризику забруднення забезпечити результативне очищення та дезінфекцію транспортних засобів, що використовуються для перевезення харчових продуктів, перед кожним наступним завантаженням;

- харчові продукти розміщувати у транспортних засобах у такий спосіб, щоб мінімізувати ризик їх забруднення;

- харчові відходи розміщувати у закритих контейнерах та видаляти їх з приміщення якнайшвидше;

- неякісну та небезпечну продукцію негайно вилучати з обігу;

- вода, що використовується у виробництві харчових продуктів (у технологічному процесі та/або є інгредієнтом), повинна відповідати вимогам, установленим до води питної;

- забезпечити неухильне  дотримання умов зберігання або умов використання харчового продукту;

- при  здійснення купівлі продовольчих товарів  у торгівельному залі  продовольчого  магазина  допускається одночасне   знаходження    не більш ніж  10 осіб;

- в  чергах на касах та на вулиці для входу у магазин відстань між людьми повинна бути не менш ніж 1метр;

- забезпечити наявність у продавця на робочому місці засобів індивідуального захисту:

1 медична маска на 3 години роботи;

1 флакон (100 мл) спиртового антисептика на 12 годин;

провести  відповідне навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок та встановити відповідний контроль за дотриманням правил;

- забезпечити та контролювати постійну наявність рідкого мила, одноразових паперових рушників, спиртовмісних антисептичних засобів для персоналу та для відвідувачів;

- проводити вимірювання температури тіла співробітників при приході на роботу, при виявленні симптомів не допускати дану особу до роботи;

- не допускати працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до роботи та обслуговування громадян;

 - забезпечити вологе прибирання з використанням миючих і дезінфікуючих (в кінці зміни) засобів та провітрювання не рідше ніж 3 години, а також після закінчення зміни;  

 - проводити обробку поверхонь, місць контакту рук відвідувачів (ручки дверей, місця сидіння, раковини, вітрини, візки, корзини тощо) спиртовмісними дезінфекційними засобами з мінімальним терміном експозиції;

- при дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфекційні засоби. Необхідно дотримуватись ефективної концентрації та експозиції дезінфікуючих засобів (з дотриманням часу перебування на оброблюваній поверхні); 

- провести роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників.

У випадку невиконання заходів із попередження виникнення та розповсюдження  гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 винні посадові особи (громадяни) можуть бути притягнені до відповідальності згідно вимог чинного законодавства України.

Стаття 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Порушення правил щодо карантину людей

Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, -

тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян";

Статті 325 Кримінального кодексу України  Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням

1. Порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, -

карається штрафом від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

2. Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, -

караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років".

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь