A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

СПАДКУВАННЯ.

Дата: 14.05.2020 17:00
Кількість переглядів: 516

Сьогодні перед нами стоїть завдання: навчитися приймати спадщину правильно за всіма вимогами чинного законодавства України.

Для початку нам необхідно звернутись до нотаріуса, котрий розкаже Вам які документи необхідно надати для прийняття спадщини саме у Вашій ситуації.

Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Якщо спадкодавець мав декілька місць проживання, місцем відкриття спадщини вважається останнє місце реєстрації спадкодавця.

Якщо місце проживання спадкодавця невідома, місцем  відкриття спадщини є місцезнаходження

Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем  відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна – місце  знаходження основної частини рухомого майна.

 Місце відкриття спадщини підтверджується: довідкою про  реєстрацію/останнє місце проживання  померлого виданою виконавчим комітетом сільської, селищної, міської ради, сільського голови ( у разі якщо відповідно до закону виконавчий орган сільської ради не утворено), що здійснює реєстрацію. Зняття з реєстрації місця проживання особи на території відповідної адміністративно територіальної одиниці, на яку поширюється повноваження відповідної сільської, селищної або міської ради.

Місце відкриття спадщини не може підтверджуватись свідоцтвом про смерть.

Якщо останнє місце проживання спадкодавця було на території України, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження, нотаріусу подається відповідна заява спадкоємця.

У разі відсутності у спадкоємців документів, що підтверджують місце відкриття спадщини, нотаріус роз’яснює спадкоємцям їх право на звернення до суду із заявою про встановлення місця відкриття спадщини. У такому випадку місце відкриття спадщини підтверджується  копією рішення суду, що набрало законної сили.

Право на спадкування.

Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Право на спадкування мають особи визначені у заповіті.

У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують спадкоємці за законом почергово.

Черги спадкування:
Перша черга:
 діти спадкодавця, у томі числі зачаті за життя спадкодавця та народженні після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Друга черга:  рідні брати та сестри спадкодавця, його  баба  та дід як з боку батька так і з боку матері.

Третя черга: рідні дядько та тітка спадкодавця.

Четверта черга: особи які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини.

П’ята черга: інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

Ступінь споріднення визначається за числом народжень, що віддаляють родича від спадкодавця. Народження самого спадкодавця не входить до цього числа.

У п’яту чергу право на спадкування за законом одержують утриманці спадкодавця, які не були членами його сім’ї. у утриманцем спадкодавця вважається неповнолітня або непрацездатна особа, яка не була членом сім’ї спадкодавця, але не менш як п’ять років одержувала від нього  матеріальну допомогу, що була для неї єдиним або основним джерелом до існування.

Кожна наступна черга спадкування за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків коли спадкоємцями  укладено договір про зміну черговості спадкування.

Крім того фізична особа, яка є спадкоємцем за законом наступних черг, може за рішенням суду одержати право на спадкування разом із спадкоємцями тієї черги, яка має право на спадкування, за умови,  що вона протягом тривалого часу опікувалася матеріально забезпечувала, надавала іншу допомогу спадкоємцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані.

За більш детальною інформацією Ви можете звернутись до Любашівського бюро правової допомоги за тел. 2-22-02 або 066-326-42-02

 

Начальник Любашівського бюро

правової допомоги                                                                       Світлана Жмурко



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь