A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

У Бобрицькому старостинському окрузі Любашівської ОТГ запрацював новий стоматологічний кабінет.

Дата: 16.06.2020 16:10
Кількість переглядів: 1229

Фото без описуЗберегти доступною для сільських жителів сто­матологічну допомогу, незважаючи на
всі перипетії медичної реформи - таке завдання поставило перед собою керівництво Любашів­ської ОТГ. Бо ж не секрет, що рішення МОЗ про виклю­чення послуг лікарів-стоматологів з переліку оплачуваних На­ціональною служ­бою здоров’я, тобто про пере­ведення цієї га­лузі медицини на приватну основу, було сприйняте з тривогою. Чи під силу сільським людям платна стоматологія?

Тому перше, за що взялась Любашівська ОТГ після приєднан­ня Бобрицького старостинського округу, — це кардинальне оновлення сто­матологічного кабінету в приміщенні амбулаторії загальної практики сімейної медицини в с. Бобрик Перший. Спочатку було зроблено капітальний ре­монт приміщен­ня. Будівель­ники оновили стіни гіпсокартоном, підбили й стелю. А підло­гу встелили кафелем, підвели проточну воду, довели до ладу інші комунікації. Словом, від­ремонтований кабінет почав повністю відповідати існуючим вимогам і стандартам. На до­дачу до зробленого громада закупила нове суперсучасне медичне обладнання, котре було оперативно встанов­лено. Таким чином, сьогодні сельчани отримали фактично новий зубний кабінет у сучас­ному стилі, не гірший, ніж у міській клініці. До того ж, ство­рений він виключно коштом об’єднаної громади.

— На капітальний ремонт цього кабінету ми витратили 134 тисячі гривень, — розпо­відає голова Любашівської се­лищної ОТГ Геннадій Павлов. — Нове медичне обладнання обійшлося у суму 239,5 тисячі гривень. Але, якими б зна­чними не були затрати, голо­вне, що наші люди у нових реаліях матимуть змогу лі­куватись, не виїжджаючи за межі свого села чи старостинського округу.

Замовником і організатором ремонтних робіт виступила адміністрація Любашівської ЦРЛ. Виконуючий обов’язки головного лікаря Дмитро Фомін подбав, аби ремонт пройшов якісно і кабінет від­повідав усім вимогам сьогод­нішнього дня, а спеціалісту працювалось зручно і ком­фортно.

Нове медичне обладнан­ня нині успішно освоює лікар-стоматолог Дмитро Ма­льований. Ім’я цього умілого фахівця добре відоме у Бо­бриках і в навколишніх се­лах. Протягом 27 років він успішно лікує зуби жителям округи. Тож зараз, після ко­роткої перерви на ремонт знову розпочав прийом паці­єнтів.

— Це гарний подарунок моїм землякам, — задоволено коментує подію лікар, Д. В. Ма­льований. — Адже про такий кабінет можна тільки мріяти. Старе медичне обладнання, яке давно не оновлювалось, тепер повністю замінене на нове. Зараз кабінет устатко­ваний за останнім словом тех­нічного прогресу. Це й світодіодне освітлення, безконтактне управління стоматологічними механізмами, зручне крісло, яке легко трансформується.

Ще одна перевага закупле­ного обладнання, на думку Дмитра Володимировича, по­лягає в тому, що воно вітчиз­няного виробництва і має гарантійний строк експлуата­ції. Поставило і встановило це обладнання, яке, до речі, не поступається зарубіжним аналогам, Тернопільське об’єднання медтехніки «Сатва». У подальшому спеціа­лісти згаданого об'єднання обслуговуватимуть працююче обладнання, а пізніше роби­тимуть йому переатестацію і контроль.

Хочеться повідомити бобричанам ще одну приємну новину. Після капітального ремонту і переоснащення зубного кабінету керівництво Любашівської ОТГ планує приступити до капітального ремонту всього приміщен­ня сільської амбулаторії в Бобрику Першому. Будівля медзакладу вкрай потребує внутрішнього і зовнішнього ремонту, тому, щойно вона буде передана у комунальну власність Любашівської ОТГ, почнеться наведення ладу і тут.

Заради справедливості слід додати, що «перша лас­тівка» в капітальному онов­ленні Бобрицької амбулаторії вже є. Нещодавно тут був перекритий дах. Цю частину великої роботу взяло на свої плечі місцеве фермерське господарство «Стрілець», де головою Микола Бодян. Це сільгосппідприємство часто допомагає медикам, і йому за це сердечна подяка від усіх жителів. Руку допомоги сіль­ській медицині часто пропонує також голова фермерського господарства «Олена і К» Андрій Терновий. Сьогод­ні Андрій Семенович обра­ний депутатом Любашівської об’єднаної територіальної гро­мади, тому теж долучився до реалізації важливого задуму.

До останнього часу в сіль­ській амбулаторії працювала дуже зручна для хво­рих послуга. Лабо­рантка на місці зби­рала різні аналізи і потім передавала їх для дослідження у клінічну лабораторію ЦРЛ. Старим і не­дужим людям не по­трібно було їхати в райцентр за кожною, як то кажуть, дрібни­цею. Але в ході ме­дичної реформи ця посада була скоро­чена. Проте бобричани не розгубились - одразу звернулись з проханням до голо­ви Любашівської ОТГ: мовляв, без лаборан­та  - ніяк. Звісно ж, їх одразу почули. На найближчу сесію було винесене питання про фінансування цієї по­сади коштом громади. Депутати підтримали дану пропозицію, і сьогодні в Бобрику, як і раніше, занеду­жавши, сільчани пере­дусім поспішають до свого лаборанта, і лише потім - з готовими результатами аналі­зів — до лікаря.

— Впевнений, лікарська стоматологічна допомога повинна бути доступною не тільки в селі, - вважає голова Любашівської селищної ОТГ Геннадій Павлов. — Аби зберегти для всіх жителів об’єднаної громади цю можливість, ми вирішили взяти на своє фінансування дві посади лікарів-стоматологів. Вони, як і раніше працюватимуть у Любашівській ЦРЛ.

Що хочеться додати на останок? Схоже на те, що Любашівська об’єднана громада сьогодні створює надійний запас міцності для своїх мешканців, аби вони могли пережити карколомні реформи в медицині з якомога меншими втратами для здоров’я і гаманця. Головне — не здати жодної позиції в медичній галузі, бо це надзвичайно важливо для блага кожного жителя громади .

Автор: Тетяна САВРАНЧУК.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь