A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

Порядок оскарження постанови про відмову у вчиненні нотаріальних дій.

Дата: 14.08.2020 12:19
Кількість переглядів: 3105

Любашівське бюро правової допомоги продовжує інформувати населення, щодо порядку вирішення найбільш поширених проблем. Інколи виникають такі обставини, коли при оформленні спадщини або іншої нотаріальної дії особа отримує від нотаріуса постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій. Як же діяти людині в такій ситуації?

        Відповідно до закону відмова у вчиненні нотаріальної дії або неправильне її вчинення можуть бути оскаржена в суді (ст. 50 Закону України "Про нотаріат"). Такі справи розглядаються судом у порядку окремого провадження. Внаслідок розгляду і вирішення цих справ суд може визнати незаконними вчинені конкретні нотаріальні дії та скасувати їх або зобов'язати нотаріуса чи посадову особу, яка вчиняє нотаріальні дії, вчинити ті чи ті нотаріальні дії, якщо в цьому було неправомірно відмовлено.

Відповідно до ст. 50 Закону України «Про нотаріат» та ст. 285 ЦПК України заінтересована особа має право подати скаргу до районного (міського) суду за місцезнаходженням державної нотаріальної контори, державного нотаріального архіву, виконкому місцевої ради чи робочого місця приватного нотаріуса.

Так, відповідно до ч.2 ст.1 Закону України «Про нотаріат» вчинення нотаріальних дій в Україні покладається на нотаріусів, які працюють в державних нотаріальних конторах, державних нотаріальних архівах (державні нотаріуси) або займаються приватною нотаріальною діяльністю (приватні нотаріуси).

Відповідно до вимог п.31 Інструкції нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, зокрема, якщо вчинення такої дії суперечить законодавству України або не подано відомості (інформацію) та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії.

Нотаріуси не приймають для вчинення нотаріальних дій документи, якщо вони не відповідають вимогам, встановленим у ст.47 Закону України «Про нотаріат», або містять відомості, передбачені ч.3 ст.47 зазначеного Закону.

Аналогічні норми містить ст.49 Закону України «Про нотаріат», п.1 гл.8 Інструкції.

Зокрема, для вчинення нотаріальних дій не приймаються документи, які не відповідають вимогам законодавства або містять відомості, що принижують честь, гідність та ділову репутацію фізичної особи або ділову репутацію юридичної особи, які мають підчистки або дописки, закреслені слова чи інші незастережні виправлення, документи, тексти яких неможливо прочитати внаслідок пошкодження, а також документи, написані олівцем.

Нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, якщо: вчинення такої дії суперечить законодавству України; не подано документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії;дія підлягає вчиненню іншим нотаріусом.

Нотаріусу забороняється безпідставно відмовляти у вчиненні нотаріальної дії.

            Нагадуємо, що за більш детальною інформацією Ви можете звернутись до Любашівського бюро правової допомоги за адресою: Одеська область, смт Любашівка, вул. Софіївська, 47 каб1 або за тел.. 2-22-02

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь