A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

Договір оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення.

Дата: 21.08.2020 08:15
Кількість переглядів: 3363

Відділ «Любашівське бюро правової допомоги» Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, продовжує проводити інформаційну роботу з земельних питань.  Пропонуємо сьогодні розглянути поняття, істотні умови та порядок укладення договору оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Отже згідно діючого законодавства договір оренди землі – це договір,  це двохсторонній, оплатний договір за яким  одна сторона - Орендодавець - зобов’язаний за плату передати іншій стороні -  Орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку у відповідності до умов договору та вимог земельного законодавства.

Орендодавцями можуть бути держава, об’єднанні територіальні громади, комунальні підприємства, громадяни та юридичні особи, у власності яких  перебувають земельні ділянки, або уповноважені ними особи. Земельна ділянка може передаватись в  оренду разом з насадженнями, будівлями, спорудами, водоймами, які розташовані на ній, або без них. Будь-яких обмежень щодо виду земельних ділянок для здавання в оренду закон не встановлює.

Брати в оренду земельні ділянки можуть відповідні державні органи та органи місцевого самоврядування, а також громадяни і юридичні особи України, іноземці та особи без громадянства, міжнародні об’єднання та організації, а також іноземні держави.

Договір оренди землі укладається  обов’язково в письмовій формі підлягає державній реєстрації, адже відповідно до чинного законодавства набирає законної сили саме з моменту реєстрації.. За загальним правилом, строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може перевищувати 50 років.

 

 

Істотними умовами договору оренди землі є:

  • об’єкт оренди (місце розташування та розмір земельної ділянки);
  • строк дії договору оренди;
  • орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату;
  • умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду;
  • умови збереження стану об’єкта оренди;
  • умови і строки передачі земельної ділянки орендарю;
  • умови повернення земельної ділянки орендодавцеві;
  • існуючі обмеження щодо використання земельної ділянки;
  • визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об’єкта оренди чи його частини;
  • відповідальність сторін.

 

За взаємною згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися і інші умови договору, такі як: якісний стан земельних угідь, порядок виконання зобов’язань сторін, страхування об’єкта оренди, відшкодування витрат на здійснення заходів щодо охорони і поліпшення об’єкта оренди, проведення меліоративних робіт, а також обставини, що можуть вплинути на зміну або припинення дії договору оренди, та інше. Недотримання вимог законодавства, або відсутність у договорі оренди земельної ділянки однієї з істотних умов договору, є підставою для відмови в державній реєстрації договору оренди, та визнання самого договору  недійсним. До договору оренди земельної ділянки в обов’язковому порядку додається Акт приймання-передачі земельної ділянки. При передачі в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може бути меншим як 7 років.

Будь-які зміни до договору оренди землі можуть вноситися лише письмовій формі та виключно за взаємною згодою сторін. Якщо хоча б одна сторона заперечує проти внесення змін, то спірні питання вирішуються в судовому порядку.

В разі якщо Орендар не виконує належно умови договору, в тому числі використовує земельну ділянку всупереч визначених у договорі умов (наприклад, надмірно виснажує землю, використовує пестициди, які суттєво погіршують її стан), Орендодавець має право розірвати договір оренди.

Договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або ж самим договором. Це означає, що одностороння відмова та її механізм  повинні передбачатися у договорі. Наведемо приклад вирішення питання Орендар систематично  порушує  умови договору: псує, використовує  земельну ділянку не за цільовим призначенням – тоді  орендодавець повинен надіслати орендарю лист-повідомлення про розірвання  договору оренди з  вкладенням та повідомленням про вручення, що підтвердить бажання орендодавця розірвати договір та зафіксує момент, коли орендар дізнався (або міг дізнатися) про розірвання договору. З моменту отримання зазначеного листа орендар має звільнити орендовану землю протягом відповідного періоду, враховуючи сезонність та с/г роботи (наприклад, період збору врожаю, тощо).

У разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов’язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором. Орендар не має права утримувати самовільно  земельну ділянку для задоволення своїх вимог до орендодавця. У разі невиконання орендарем обов’язку, щодо умов повернення орендодавцеві земельної ділянки орендар зобов’язаний відшкодувати орендодавцю завдані збитки.

В разі виникнення у Вас питань за більш детальною інформацією Ви можете звернутись до відділу «Любашівське бюро правової допомоги» Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, за адресою: 66 502, Одеська область, смт ЛЮбашівка, вул. Софіївська,47 каб №1 або за тел. (04864) 2-22-02

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь