A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

СПАДКУВАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ІНОЗЕМЦЯМИ АБО ОСОБАМИ БЕЗ ГРОМАДЯНСТВА.

Дата: 17.09.2020 12:31
Кількість переглядів: 1979

Любашівське бюро правової допомоги продовжує інформувати  мешканців нашого району про найбільш актуальні питання з земельного права. Сьогодні ми поговоримо про спадкування земельних ділянок сільськогосподарського призначення, іноземними громадянами.

 Ітак, хто ж такий Іноземець? Іноземець - особа, яка не перебуває у громадянстві України і є громадянином (підданим) іншої держави або держав (п. 6, ч. 1, ст. 1 ЗУ " Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства").

Відповідно до  частини 4 статті 81 Земельного кодексу України - землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземцями, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню. Виходячи з даної норми Закону можемо підсумувати, що єдиною підставою отримання у власність іноземним громадянином земельної ділянки сільсько-господарського призначення  є це прийняття спадщини.

За нормами земельного законодавства не відчуження земельної ділянки іноземними особами та особами без громадянства у встановлений законодавством України  строк у випадках, визначених Земельним кодексом України, є підставою для припинення права власності на вказану земельну ділянку (пункт «е» ст. 140 Земельного кодексу України).

Не відчуження земельної ділянки іноземними особами та особами без громадянства у встановлений строк у випадках, визначених Земельним кодексом України є підставою для примусового припинення прав на земельну ділянку (пункт «д» ст. 143 Земельного кодексу України).

Відповідно до ст. 145 Земельного кодексу України, якщо до особи переходить право власності на земельну ділянку, яка за Земельним кодексом України не може перебувати в її власності, ця ділянка підлягає відчуженню її власником протягом року з моменту переходу такого права.

У випадках, коли земельна ділянка цією особою протягом встановленого строку не відчужена, така ділянка підлягає примусовому відчуженню за рішенням суду.

Примусове відчуження здійснюється лише на підставі відповідного судового рішення.

Виходячи з наведеного вище, нормами  Земельного кодексу України чітко визначені права іноземців щодо успадкування земельних ділянок сільськогосподарського призначення та обов’язок припинити право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення шляхом їх відчуження протягом  одного року з моменту спадкування.

Захищаючи права іноземців на отримання земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власність шляхом успадкування, український законодавець встановив річний термін на відчуження такої земельної ділянки. При цьому пункт 15 розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України, яким встановлено заборону купівлі-продажу або іншим способом відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення, не поширюється на ці правовідносини.

Також наголошуємо, що за більш детальною інформацією, стосовно земельних питань, Ви можете звернутись до Любашівського бюро правової допомоги, за адресою: смт Любашівка, вул. Софіївська, 47 або за тел..2 – 22 - 02

? Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103. #Любашівське _бюро_правової_допомоги #Безоплатна_правова_допомога #БПД

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь