A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

В Одеській області розпочалась операція «Новорічна ялинка 2021»

Дата: 18.12.2020 12:59
Кількість переглядів: 469

В Одеській області розпочалась операція «Новорічна ялинка 2021»

З метою попередження самовільних рубок, безконтрольного перевезення та реалізації ялинок у період підготовки до нового 2021 року в Одеській області розпочалась операція "Новорічна ялинка".

За реалізацію незаконно зрубаних новорічних ялинок встановлені великі штрафні і карні санкції у відповідності до статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Так, за самовільну заготівлю ялинок згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 665 від 23.07.2008 за кожне незаконно вирубане або пошкоджене до ступеня припинення росту дерево на лісопорушника за статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення накладається штраф: на фізичних осіб - в розмірі від 510 до 1020 грн., на посадових осіб від 2550  до 5100.

Порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу - тягне за собою накладення штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн – 1700 грн), а ті самі дії вчинені в межах природно-заповідного фонду - штраф від 100 до 215 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн – 3655 грн).

Одночасно повідомляємо, що за кожне самовільно зрізане дерево нараховується шкода, заподіяна лісу незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев, розмір якої залежить від діаметра пня зрізаного дерева. Звертаємо увагу на те, що за незаконне вирубування або пошкодження до ступеня   припинення росту хвойних дерев віком до 41 року в грудні  -  січні розмір шкоди обчислюється за таксою, збільшеною у 3 рази.

Сума збитків, яку доведеться відшкодовувати за кожну неелегантно зрубану новорічну ялинку, залежатиме від діаметру дерева у корі біля шийки кореня: до 10 см. – 498,45 грн., від 10,1 до 14 см. – 878,22 грн., від 14,1 до 18см – 2254,92 грн., від – 18,1 до 22 см. – 4628,52 грн.

Тобто, спроба вкрасти з лісу навіть одну невеличку ялинку обійдеться «зеленому браконьєру» щонайменше в 1008,45 грн, що значно дорожче, ніж купити «легальне» новорічне дерево.

Купуючи ялинку, варто пам’ятати, що кожне дерево обов’язково повинно бути промарковане спеціальним уніфікованим засобом: самоклейною етикеткою зі штрих-кодом або ж пластмасовою биркою-стяжкою. На кожній з них розміщується унікальний номер та відповідний йому штрих-код. Ці дані заносяться до Системи електронного обліку деревини, яка містить інформацію про постачальника. Кожен бажаючий прямо на ялинковому базарі може перевірити походження деревця. Для цього на сайті https://open.ukrforest.com/ або ж у мобільному додатку для Android «yalynka.info» потрібно ввести номер із уніфікованого засобу, який прикріплений до ялинки. У випадку, якщо в електронному обліку інформація за введеним номером відсутня, це може свідчити про сумнівне походження ялинки.

Департамент екології та природних ресурсів Одеської обласної державної адміністрації закликає кожного бути екологічно свідомим: не винищувати лісові насадження та не купувати ялинки без маркування.

Ще раз наголошуємо: по області працюватимуть рейдові групи, а тому кожна спроба обійти закон може вилитися у зіпсований передноворічний настрій та сплату чималих коштів.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь