A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

Порядок використання земель для ведення особистого селянського господарства.

Дата: 21.01.2021 12:57
Кількість переглядів: 36432

 

 «Особисте селянське господарство» останнім часом постійно «на слуху» та вживається  в професійній  та щоденній мові  не тільки юристів, але й  рієлторів та операторів ринку землі, більше того – власники земельних часток (паїв) або земельних ділянок, виділених під ведення товарного сільськогосподарського виробництва, бажають аби їхня земельна ділянка була відведена саме під таке цільове призначення.

Отож сьогодні, ми будемо говорити  про особисте селянське господарство, як про цільове призначення земельної ділянки, що знаходиться у власності чи користуванні громадян, то  визначимо, що ж було первинним: ОСГ як вид господарської діяльності чи земельна ділянка, виділена під особисте селянське господарство для зазначеного виду діяльності.

Відповідно до Закону «Про особисте селянське господарство» особисте селянське господарство (ОСГ) – це господарська діяльність, яка проводиться без створення юридичної особи фізичною особою індивідуально або особами, які перебувають у сімейних чи родинних відносинах і спільно проживають, з метою задоволення особистих потреб шляхом виробництва, переробки і споживання сільськогосподарської продукції, реалізації її надлишків та надання послуг з використанням майна особистого селянського господарства, зокрема, у сфері сільського зеленого туризму.

Стосовно земельних ділянок для ведення ОСГ то  Земельний кодекс України  визначає, що  земельні ділянки, призначені для ведення особистого селянського господарства, можуть передаватися громадянами у користування юридичним особам України і використовуватися ними для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства без зміни цільового призначення цих земельних ділянок. Водночас, за загальним правилом іноземні громадяни та особи без громадянства можуть мати земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства лише на умовах оренди.

Для ведення особистого селянського господарства використовують земельні ділянки розміром не більше 2,0 га, передані фізичним особам у власність або оренду в порядку, встановленому законом. Щоправда, у разі якщо розмір земельної частки (паю), що отримав у власність член ОСГ, більше ніж 2,0 га, розмір земельної ділянки особистого селянського господарства може бути збільшений.

Громадяни України, власники земельних ділянок, котрі реалізували своє право на безоплатну приватизацію земельної ділянки для ведення особистого підсобного господарства в розмірі менше 2,0 га, мають право на збільшення земельної ділянки в межах норм, установлених   для ведення особистого селянського господарства.

Адже  до набуття чинності Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 р. у редакції ЗК України від 13 березня 1992 р. такі господарства мали назву «особисті підсобні господарства». Проте законодавець висловив свою позицію щодо тотожності термінів «особисте підсобне господарство» та «особисте селянське господарство».

Законом  встановлюється, що суб’єктами ведення особистого селянського господарства є фізичні особи. Відповідно до нього юридичні особи не можуть вести особисте селянське господарство  однак , щодо володіння землею із цільовим призначенням під ведення ОСГ прямі обмеження відсутні.

Громадяни, що  отримали державні акти про право власності на земельні ділянки, де в графі «цільове призначення» яких зазначено «товарне сільськогосподарське виробництво», займатися товарним сільськогосподарським виробництвом не можуть, оскільки є фізичними особами.

Для того щоб зайнятися зазначеною  діяльністю, селянин має створити фермерське господарство або будь-який інший суб’єкт господарювання.

Особисто використовувати таку земельну ділянку селянин не може. При цьому селяни лишаються власниками цих земельних ділянок. Фактично на момент отримання фізичною особою державного акта про право власності на сільськогосподарську земельну ділянку, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва або фермерського господарства, вона не наділена спеціальною правосуб’єктністю, яке надає їй право використовувати дану земельні ділянку за цільовим призначенням.

Чи можна будувати на землі, відведеній під ОСГ – пряма заборона на здійснення житлового будівництва для власних потреб на земельній ділянці, відведеній для особистого селянського господарства, в українському законодавстві відсутня.

Тим паче, до майна, яке використовується для ведення особистого селянського господарства, належать  жилі будинки, господарські будівлі, споруди тощо. Отже, фактично законодавець визначив, що житловий будинок входить до майна ОСГ.

У переважній більшості українських ОСГ присадибні ділянки і земельні ділянки для ведення ОСГ не розділені, а тому законодавець де-юре погодив можливість зведення житлового будівництва для власних потреб на земельній ділянці для ведення ОСГ.

Проте, за умови, якщо земельна ділянка, виділена під ОСГ, перейшла у власність громадян України внаслідок надання її за рішенням відповідних органів влади, або придбана у власність на підставі цивільно-правових правочинів (купівля-продаж, міна, дарування тощо), то вони мають право ініціювати зміну цільового призначення своєї земельної ділянки.

Безкоштовно отримати юридичну допомогу з земельних  питань  можливо отримати у відділі «Любашівське бюро правової допомоги»  за адресою: смт Любашівка, вул. Софіївська,47                         з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 18.00 або за тел. (04864)22202.

? Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103. #Любашівське _бюро_правової_допомоги #Безоплатна_правова_допомога #БПД

Фото без опису

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь