A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

Аналіз регуляторного впливу на рішення Любашівської селищної ради Одеської області «Про затвердження КП «Джерело-Комунсервіс» тарифів на послуги з централізованого водопостачання»

Дата: 29.01.2021 15:51
Кількість переглядів: 601

Аналіз

регуляторного впливу на рішення Любашівської селищної ради Одеської області   «Про затвердження КП «Джерело-Комунсервіс» тарифів на послуги з централізованого водопостачання»

Цей аналіз регуляторного впливу ( надалі - Аналіз) розроблений на виконання та з дотриманням вимог Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про засади державної регуляторної політики  у сфері господарської діяльності» від 11 вересня 2003 року №1160-ІУ та Методик проведення аналізу  впливу регуляторного акту, затвердженої постановою Кабінету Міністрів  України  від 11 березня 2004 року №308 та визначає правові та організаційні засади реалізації проекту  рішення Любашівської селищної ради Одеської області   «Про затвердження КП «Джерело-Комунсервіс» тарифів на послуги з централізованого водопостачання».

І. Визначення проблеми, яку передбачається розв'язати шляхом  правового регулювання

З метою забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на послуги централізованого водопостачання  підприємством, у відповідності з Порядком формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, затвердженим Постановою Кабінетів Міністру України від 01 червня 2011 року № 869  проведено розрахунок тарифів на послуги водопостачання .

        Формування тарифів здійснено відповідно до розрахунку тарифів на послуги централізованого водопостачання КП «Джерело-Комунсервіс».

        Внесено зміни до обсягів окремих витрат, з причин, які не залежать від підприємства, зокрема збільшення обсягів забору води, окремих податків , розміру  мінімальної заробітної плати,  підвищення цін і тарифів на паливно - енергетичні та інші матеріальні ресурси.

        Калькулювання планових витрат, що включені до повної собівартості централізованого водопостачання  здійснено з розрахунку  станом на 01.01.2021 року.

       Планування витрат, що включені до повної собівартості здійснено з урахуванням планових витрат з операційної діяльності.

        Як наслідок, підприємство відчуває нестачу власних обігових коштів, що негативно впливає на підготовку виробництва, сплату податків, викликає порушення щодо умов виконання колективного договору.

       Тому на розгляд громадськості селища виносимо  рішення по встановленню тарифів на послуги централізованого водопостачання. Лише завдяки встановленню тарифів можливе подальше надання послуг.

ІІ. Мета державного регулювання  тарифів на послуги

 Метою державного регулювання тарифів на централізоване водопостачання у 2021 році є впорядкування тарифів  для створення умов економічно-ефективної та безперебійної роботи підприємства при повному покритті витрат  підприємства  за надані послуги, досягнення рівня економічно – обгрунтованих витрат на їх виробництво  з урахуванням  природних особливостей регіону та технічних можливостей  підприємства.

ІІІ. Роз'яснення  проблеми

 Необхідність впорядкування тарифів  на послуги централізованого водопостачання, що надає комунальне підприємство «Джерело-Комунсервіс» у 2021 році зумовлено впливом ряду факторів:

- зростання собівартості послуг водопостачання  за рахунок збільшення витрат на матеріальні ресурси, розрахунок яких для включення у тарифи  відбувається за поточними цінами, що не дозволяє враховувати інфляційні процеси;

- збільшення законодавчо-встановленого розміру мінімальної заробітної плати;

- збільшення вартості робіт та послуг виробничого характеру, що виконуються  сторонніми організаціями, з огляду на зростання мінімальної заробітної плати та інші чинники впливу на вартість договірних робіт;

- зростання  розміру податків і зборів та інших обов'язкових платежів;

-зростання кількості водопровідних мереж .

Вищевказані  фактори впливають на зростання собівартості послуг з централізованого водопостачання  у 2021 році.

 

         ІV. Опис механізмів і заходів, які  забезпечать     розв'язання визначеної   проблеми шляхом прийняття  запропонованого  регуляторного акту

       Шляхом застосування тарифів, які передбачені у запропонованому розрахунку, підприємство буде отримувати достатню суму надходжень для забезпечення своєчасної сплати  енергоносіїв, утримання мереж та виплати заробітної плати, своєчасного та повного внесення підприємством платежів до бюджету, внесків до обов’язкових фондів та недопущення заборгованості із заробітної плати.

       Рішення про тарифи на послуги водопостачання  буде єдиним документом, відповідно до якого споживачам послуг  буде проводитись нарахування  плати за послуги централізованого водопостачання .

V. Альтернативні варіанти  досягнення мети державного  регулювання

          Надання КП «Джерело-Комунсервіс» дотацій з  бюджету ОТГ в повному обсязі на покриття різниці від неповного відшкодування економічно обґрунтованих витрат, але у бюджеті ОТГ такі відшкодування не передбачені в зв’язку з відсутністю відповідних коштів у  бюджеті.

          Прийняття запропонованого регуляторного акту забезпечить вирішення проблем. Даний проект відповідає принципам державної регуляторної політики.

         VІ. Характеристика  очікуваних соціально-економічних  наслідків запровадження передбачених  заходів

 Впорядкування  тарифів на послуги централізованого водопостачання  забезпечать:

- вироблення гнучкої й ефективної тарифної  політики   у сфері комунального господарства, можливість подальшого   розвитку підприємства;

- за умов беззбиткової діяльності, підприємство буде в змозі вчасно  і в повному обсязі розраховуватися за отримані товари, роботи, послуги з сторонніми організаціями, своєчасно виплачувати заробітну плату своїм працівникам, підвищити якість надання послуг з централізованого водопостачання ;

- зменшення енергоспоживання  за рахунок встановлення  ефективного обладнання.

VІ. Обґрунтування   терміну дії запропонованого  регуляторного  акту та переліку заходів, спрямованих  на відстеження  ефективності  дії  регуляторного акту

 З метою відстеження  результативності рішення  селищної ради  про впорядкування тарифів  на послуги централізованого водопостачання пропонуються такі заходи:

- обговорення результатів та наслідків прийнятого регуляторного акту;

- вивчення думки громадськості щодо вартості послуг водопостачання :

   

Тарифи на послуги з централізованого водопостачання:

     

НАСЕЛЕННЯ

19,85 грн в.т.ПДВ 3,31 грн

     

БЮДЖЕТ

19,85 грн в.т.ПДВ 3,31 грн

     

ІНШІ

24,80 грн в.т.ПДВ 4,13 грн.

     

 Строк дії запропонованого регуляторного акту 1 місяць.

 

 VII. Очікувані результати від прийняття регуляторного акта. Аналіз вигод та витрат

7.1. Сфера інтересів підприємства

Вигоди:

- надання послуг належної якості;

- відновлення основних засобів;

- стабільна робота підприємства.

7.2. Сфера інтересів споживачів

Вигоди:

- отримання  послуг централізованого водопостачання  на належному рівні.

Витрати:

- збільшення витрат на оплату послуг.

         VIІI. Заходи, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта

 

Відстеження результативності регуляторного акту буде відбуватися в порядку, передбаченому ст. 10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». 

 Для проведення відстеження результативності будуть використані статистичні дані.

Повторне відстеження результативності регуляторного акта буде здійснено шляхом щорічного затвердження бюджету та затвердження звіту про його виконання.

      Строки проведення базового, повторного та періодичного відстеження пропонується встановити у відповідності з вимогами Закону України «Про державну регуляторну політику у сфері господарської діяльності».

 

 Директор КП «Джерело-Комунсервіс»                          Є.Овчар


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь