A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

25 лютого 2021 року виповнюється 150 років від дня народження Лесі Українки

Дата: 24.02.2021 10:52
Кількість переглядів: 360

25 лютого 2021 року виповнюється 150 років від дня народження видатної української поетеси, драматургині, першої української модерністки та громадської діячки Лариси Косач-Квітки, відомої світові як Леся Українка. 

 

Відповідно до Указу Президента України від 29 січня 2021 року № 32 “Про відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки” та Постанов Верховної Ради України від 16 грудня 2020 року  № 1092-ІХ “Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2021 році” і “Про відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки” від 8 лютого 2018 року №  2286-VIII, Україна на державному рівні вшановуватиме ювілей Лесі Українки. Зокрема, будуть проводитися тематичні виставки, лекції, вечори, мистецькі конкурси, концерти, науково-практичні конференції, семінари, круглі столи, інші тематичні заходи, присвячені творчій та культурно-громадській діяльності Лесі Українки. 

Інформуємо, що Міністерство культури та інформаційної політики України запустило сайт “Леся Українка: 150 імен”. За посиланням: 150imenlesi.org ви можете стежити за повідомленнями про всі події, які відбуватимуться в 2021 році з нагоди 150-річного ювілею Лесі Українки.

Український інститут національної пам’яті підготував до цієї дати презентацію “Династія” та інформаційні матеріали до неї (у форматі 10 фактів про Лесю Українку та родини Драгоманових і Косачів). Зокрема, про Ольгу та Михайла Драгоманових, Петра Косача та його двох синів і трьох доньок. Найбільш знана з них – поетеса, письменниця, громадська діячка Леся Українка (справжнє ім’я – Лариса Косач-Квітка). 

“Щоб побачити духовний обсяг Лесі Українки, варто враховувати принаймні три такі виміри: історичні проблеми України та їхні актуальні тогочасні виклики; політичне, інтелектуальне й мистецьке життя тогочасної Європи та Росії; вічні “кляті питання”людства, без мучення якими немає великого поета.

Щодо першого, Лесі Українці не довелося, як багатьом українським поетам і до, і після неї, манівцями йти до України, самотужки відкривати її для себе. Родина й інтелігентне патріотичне оточення дали їй не лише знання про Україну, а й усвідомлення своїх обов’язків щодо неї. <...>

Щодо другого. Розквіт творчості Лесі Українки припав на період, коли бурхливий розвиток соціал-демократичного та взагалі робітничого руху і марксистської ідеології … не залишав шансу іншим силам… Треба відзначити й поцінувати інтелектуальну незалежність Лесі Українки в цій духовній ситуації. Не байдужа до суспільних та філософських захоплень своєї доби…, вона проте зберігала критицизм, який боронив її від абсолютизації тимчасово універсальних філософських теорій, модних політичних доктрин чи минулих форм боротьби. <...>

У світлі цього особливої ваги набирає отой третій вимір... – її вписаність у вічні світові питання. <...> Філософські й етичні сперечання … ніколи не є довільними та абстрактними. Вони завжди викликані конкретними україними ситуаціями, антиноміями свідомості українського інтелігента кінця ХІХ – початку ХХ століть. Але переключення їх у світові культурні сюжети (біблійні, античні та інші) дає можливість … гукати в історичному досвіді людства свого роду інтерпретативний коментар до української проблематики”.  

Іван Дзюба “Леся Українка”

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь