A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

Проведено нараду з актуальних питань бджільництва

Дата: 09.03.2021 16:41
Кількість переглядів: 679

09 березня, за ініціативи начальника Любашівського районного управління Головного управління Держсспродспоживслужби в Одеській області Василя Касима та за підтримки Любашівського селищного голови Геннадія Павлова проведено вже традиційну весняну нараду з актуальних питань бджільництва у Любашівській селищній територіальній громаді.

В нараді взяли участь пасічники, керівники сільгосппідприємств громади, що здійснюють діяльність у сфері вирощування сільськогосподарських культур, спеціалісти Держпродспоживслужби, представники  Любашівської селищної ради.

Присутнім роз'яснено алгоритм реєстрації та оформлення ветеринарно-санітарного паспорту пасік, взаємодії пасічників, аграріїв та органів місцевої влади під час обробітку полів, попередження та недопущення отруєння бджіл. Зокрема, наголошено на тому, що власники пасік повинні виконувати вимоги законодавства України з питань бджільництва. Відповідно до вимог Закону України «Про бджільництво», державна реєстрація є обов’язковою для суб’єктів господарювання, які займаються утриманням та розведенням бджіл, виробництвом і первинною переробкою продуктів бджільництва в частині дотримання вимог чинного законодавства у сфері бджільництва.

Недотримання даних вимог значно ускладнює або ж унеможливлює позитивне вирішення спірних питань, що можуть виникнути під час ведення господарської діяльності. Наголошено –  якщо пасіки не зареєстровані, то юридично їх не існує, і у випадку отруєння бджіл, крадіжки, стихійного лиха та іншого, довести розмір завданої шкоди неможливо.

Керівникам агроформувань району, нагадали, що відповідно до Закону України «Про бджільництво», фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації та в інший спосіб попередити про це пасічників, пасіки яких розташовані на відстані до 10 (десяти) кілометрів від оброблюваних площ.

У  2020 році з державного бюджету 47 пасічників Любашівської селищної територіальної громади отримали державну дотацію на більше ніж 700 тис. грн.  Щодо дотації на 2021 рік, то 03 березня відбулось засідання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, на якому було внесено зміни до державної підтримки агропромислового комплексу України на 2021 рік, про які ми дізнаємось вже після їх затвердження Верховною Радою України.

На завершення, Геннадій Павлов відмітив, що запобігти випадкам отруєння бджіл внаслідок застосування пестицидів можливо тільки при тісній співпраці органів місцевого самоврядування, фермерів та пасічників. Запевнив, що Любашівська селищна рада  і наділі буде всіляко підтримувати ініціативи пасічників щодо розвитку бджільництва в громаді, проводити при потребі консультації щодо змін в законодавстві, сприяти в реєстрації, буде звертатись до Асоціації міст України з проханням звернути увагу Уряду на проблеми бджолярів.

Присутні мали нагоду отримати методичні матеріали, відповіді на поставлені запитання, а також додаткові роз’яснення та рекомендації.


Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь