A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

Зобов’язати громади доплачувати підприємцям під час карантину недопустимо – заява АМУ

Дата: 25.03.2021 12:54
Кількість переглядів: 1050

Уряд хоче покласти на бюджети місцевого самоврядування компенсації підприємцям за збитки під час карантинних обмежень, пов’язаних з пандемією  COVID-19. Так, Кабмін вийшов з ініціативою додатково здійснювати підприємцям доплати на різницю між середньою заробітною платою по області та 8000 гривень. Це потребуватиме більше 2 млрд гривень додаткових видатків з бюджетів територіальних громад. В Асоціації міст України досить гостро відеагували на цю ініціативу. Пояснюють: вона загрожує вкрай негативними наслідками для громад: соціальною нерівністю, погіршенням рівня послуг, зубожінням ОТГ та репутаційними ризиками для місцевого самоврядування і його лідерів.

Про це повідомили Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України.

24 березня правління Асоціації міст України звернулося з відкритим листом до  Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради. Захисники інтересів органів місцевого самоврядування переконані, що подолання наслідків поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, “є питанням державної ваги, і аж ніяк не місцевого значення”. Але від початку пандемії в Україні місцеве самоврядування надає всебічну допомогу у всіх заходах, спрямованих на боротьбу з інфекцією.

Заклади охорони здоров’я у перші місяці  (%0 б%0резня по червень 2020 року) боротьби з COVID-19 перебували практично без фінансової підтримки з Державного бюджету. Якби не добре організоване місцеве самоврядування, то в країні наслідки пандемії були б катастрофічними. Станом на кінець травня 2020 року, обсяг видатків з місцевих бюджетів на подолання наслідків епідемії перевищував видатки з державного бюджету майже втричі. Фінансування заходів з боротьби з COVID-19 переважно здійснювалося з місцевих бюджетів. Лише у вересні 2020 року придбання товарів та послуг для боротьби з COVID-19 здійснювалося з місцевих та державного бюджету порівну. У 2021 році бюджети територіальних громад продовжують забезпечувати під час карантинних обмежень перевезення пасажирів комунальним транспортом, який зараз несе шалені збитки, а вони компенсуються з місцевих бюджетів; здійснювати значні витрати на охорону здоров’я, доплати медикам. Водночас державне підприємство НАК «Нафтогаз України» арештовує рахунки комунальних підприємств теплопостачання, вилучаючи в них останні кошти, та ставить під загрозу надання послуг з теплопостачання населенню.

Перекладання на плечі місцевого самоврядування виплат підприємцям, кажуть в АМУ, призведе до соціальної нерівності. Адже щоб здійснити такі доплати, потрібно відволікти кошти з бюджетів розвитку, тобто від ремонтів доріг, реновації інфраструктури, відновлення та будівництва шкіл, дитсадків, амбулаторій тощо. Але тоді без зарплати залишаться робітники, які працюють на цих об’єктах.

“Запропонований механізм порушить соціальну справедливість, адже підприємці, в першу чергу на сільських територіях та в малих містах, не отримають такі доплати через фінансову неспроможність місцевих бюджетів”, – йдеться в листі АМУ.

Крім того, існують ризики погіршення рівня послуг: бюджети територіальних громад на 2021 рік вже сформовані, і виділення коштів на доплату підприємцям зумовить скорочення видатків на освіту, охорону здоров’я, соціальні послуги, компенсації пільг громадянам з перевезень та зв’язку.

До того ж, бюджети громад у 2021 році і так несуть суттєві витрати, оскільки як і в 2020 році продовжують забезпечувати під час карантинних обмежень перевезення пасажирів комунальним транспортом; здійснювати значні витрати на охорону здоров’я, доплати медикам, придбання медичного обладнання та засобів протиепідемічного захисту.

Таким чином уряд, будучи неспроможним вирішити питання державного значення, намагається перекласти відповідальність на місцевий рівень. Тобто створюється негативний імідж місцевого самоврядування в очах підприємницької спільноти та усього суспільства. Усе це несе репутаційні ризики для місцевого самоврядування та його лідерів, вважають в Асоціації міст.

Кожна територіальна громада має різну фінансову спроможність. Більш ніж 70% бюджетів територіальних громад є дотаційними, а це, в першу чергу, територіальні громади з чисельністю до 20 тис. осіб. Тобто не всі бюджети територіальних громад здатні забезпечити такі доплати”, – підкреслюють автори відкритого листа.

Окрім того, зазначають в Асоціації міст України, ця ініціатива протирічить Конституції України, а саме статті 140, яка говорить: місцеве самоврядування – це право територіальної громади самостійно вирішувати питання місцевого значення. Тобто кожна громада має право самостійно приймати рішення щодо обсягів та видів підтримки місцевих підприємців.

ВАМУ вважають: допомога бізнесу під час коронакризи – це питання національної безпеки, і вирішувати його слід на рівні держави, а не перекладати на плечі місцевого самоврядування.

До того ж, європейський та світовий досвід показує: під час пандемії COVID-19 підтримка бізнесу надається з державного бюджету.

Авторка – Оксана Піднебесна


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь