A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

Запитували - відповідаємо.

Дата: 16.06.2021 11:19
Кількість переглядів: 692

Запитували - відповідаємо.

 

Недавня публікація в районній газеті про початок громадського обговорення щодо перейменування вулиць в Любашівці викликала багато запитань.

Питання в тому, чому ті чи інші вулиці підлягають перейменуванню. Любашівська селищна рада не сама зробила відбір вулиць які підлягають перейменуванню, а відповідно до Закону України № 317-VIII від 09 квітня 2015 року «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» та рекомендацій Українського інституту національної пам'яті. В даному збірнику юристи описали процедуру перейменування вулиць, а історики біографії осіб, які боролись проти української державності та чинили злочини проти прав людини.

Так як багато запитань щодо необхідності перейменування вулиці Воїнів-інтернаціоналістів, надаємо роз'яснення. Відповідно до рекомендацій Українського інституту національної пам'яті назва Воїнів-інтернаціоналістів пов’язана зі встановленням радянської влади в Україні (з діяльністю т. зв. більшовицьких «червоноармійських інтербригад», до особового складу яких входили китайці, угорці, чехи, німці, латиші та інші іноземці), діяльністю комуністичної партії та агресивною зовнішньою політикою СРСР (у складі т. зв. Інтернаціональних бригад у ході Громадянської війни в Іспанії 1936–1939 рр. на боці республіканського уряду з боку СРСР брали участь підрозділи Червоної армії та кадрові офіцери, які мали підроблені документи та офіційно називалися «добровольцями». Офіційним приводом для вторгнення радянських військ до Угорщини 1956 року, Чехословаччини 1968 року, до Афганістану 1979 р. було саме «надання інтернаціональної допомоги» та виконання «інтернаціонального обов’язку»).

Останнім часом також збільшилась кількість звернень на Урядову гарячу лінію та звернення від різних громадських об'єднань та активістів щодо наявності в населених пунктах Любашівської громади неперейменованих вулиць. Тому, щоб вирішити питання перейменування на території всієї громади та прийняти єдине рішення на сесії селищної ради, з 14 червня 2021 року, протягом місячного терміну триватиме  громадське обговорення щодо перейменування 26 вулиць/провулків населених пунктів Любашівської селищної територіальної громади.

Часто питають, чи можна НЕ ПЕРЕЙМЕНОВУВАТИ вулицю і залишити так як є. Ні, не можна. Якщо назва підпадає під дію Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їх символіки», вона має бути обов'язково змінена. ... Це буде порушенням закону.

Чекаємо аргументованих пропозицій щодо визначення нових назв вулиць, які обов'язково будуть враховані комісією з питань підготовки та проведення процедури перейменування вулиць та провулків в населених пунктах Любашівської селищної територіальної громади.

В свою чергу надавайте свої пропозиції як перейменувати вулиці Воїнів-інтернаціоналістів, так щоб зберегти пам'ять про осіб які виконували свій інтернаціональний обов'язок в різні часи та дотриматись законодавства про декомунізацію.

Після перейменування вулиці не треба кудись негайно бігти і міняти документи, свідоцтво про право власності не втрачає своєї юридичної сили у зв'язку з перейменуванням, прописку також можна не змінювати, якщо людина не змінює паспорт. Зміни внесуться, якщо власник захоче здійснити якісь юридичні дії.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь