A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

12 вересня 2021 року в Україні відзначається День пам’яті українців – жертв примусового виселення з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944 – 1951 роках

Дата: 10.09.2021 15:16
Кількість переглядів: 421

12 вересня 2021 року (друга неділя вересня) в Україні відзначається День пам’яті українців – жертв примусового виселення з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944 – 1951 роках.

Всього в Одеську область у 1951 році примусово переселили 1933 людини. Цей злочин комуністичною владою було вчинено через 6 років після війни і носив він офіційну назву – обмін ділянками державних територій.

В 2021 році виповнюється 70 років, як в 1951 році до села Агафіївка переселили мешканців гірських районів України - етнічних бойків. Як свідчать архівні документи (ДАОО.Ф.Р.6271.оп.1.спр.1.Арк.54-55), у 1951 році з колгоспу ім. Дзержинського в Врадіївський район до с. Агафіївка (зараз в складі Любашівської громади Подільського району) переселили 132 сім’ї в колгосп ім. Будьонного.

Місцеві жителі села Агафіївка і досі пам'ятають страшні розповіді переселенців, яких переселили, як плакали, полишаючи рідний дім, коли гірський пейзаж Карпат змінився на степовий.

З часом, нові поселенці духовно збагатили місцевих жителів, навчили їх поважати релігійні свята. Місцеві вивчили весільні та інші обряди переселенців, а переселенці почали відзначати різні свята місцевих, а на Різдво щиро вітають земляків вертепом!

Пам’ятаймо історію! Світла пам’ять тисячам невинних жертв, репресованих владою.

 

 

З  повагою,

Любашівський селищний голова                                                       Павлов Г.А.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь