Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

12 вересня 2021 року в Україні відзначається День пам’яті українців – жертв примусового виселення з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944 – 1951 роках

Дата: 10.09.2021 15:16
Кількість переглядів: 436

12 вересня 2021 року (друга неділя вересня) в Україні відзначається День пам’яті українців – жертв примусового виселення з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944 – 1951 роках.

Всього в Одеську область у 1951 році примусово переселили 1933 людини. Цей злочин комуністичною владою було вчинено через 6 років після війни і носив він офіційну назву – обмін ділянками державних територій.

В 2021 році виповнюється 70 років, як в 1951 році до села Агафіївка переселили мешканців гірських районів України - етнічних бойків. Як свідчать архівні документи (ДАОО.Ф.Р.6271.оп.1.спр.1.Арк.54-55), у 1951 році з колгоспу ім. Дзержинського в Врадіївський район до с. Агафіївка (зараз в складі Любашівської громади Подільського району) переселили 132 сім’ї в колгосп ім. Будьонного.

Місцеві жителі села Агафіївка і досі пам'ятають страшні розповіді переселенців, яких переселили, як плакали, полишаючи рідний дім, коли гірський пейзаж Карпат змінився на степовий.

З часом, нові поселенці духовно збагатили місцевих жителів, навчили їх поважати релігійні свята. Місцеві вивчили весільні та інші обряди переселенців, а переселенці почали відзначати різні свята місцевих, а на Різдво щиро вітають земляків вертепом!

Пам’ятаймо історію! Світла пам’ять тисячам невинних жертв, репресованих владою.

 

 

З  повагою,

Любашівський селищний голова                                                       Павлов Г.А.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь