Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

ПИТАННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ – ЦЕ Є ПИТАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ! – СЕРГІЙ ГРИНЕВЕЦЬКИЙ

Дата: 26.10.2021 08:13
Кількість переглядів: 438

Президент України заявляє, що нашим пріоритетом залишатиметься розвиток системи ефективного сільського господарства та формування глобальної довіри щодо застосування напрацьованих стандартів безпеки продовольчих продуктів. Важливим є і подальший сталий розвиток національних продовольчих систем. То ж маємо значний потенціал для збільшення своєї ролі у формуванні сталого виробництва харчової продукції.

Такими словами розпочав робочу нараду з питань розвитку молочного скотарства в Одеській області, учасниками якої стали провідні агровиробники регіону, науковці в галузі тваринництва, народні депутати та депутати Одеської обласної ради, голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький.

«Президент України Володимир Зеленський підписав низку важливих для розвитку країни Указів. В тому числі ті, які були введені в дію як рішення Ради Національної безпеки і оборони. Це — і Стратегія національної безпеки, і Стратегія людського розвитку. В них, по-перше, дано глибокий аналіз всього того, що відбувається в державі, а по-друге, визначено шляхи і план дій для всіх органів виконавчої влади і місцевого самоврядування» - зазначив Сергій Гриневецький.

За словами голови ОДА, в Стратегії розвитку Одеського регіону, агропромисловому комплексу приділяється важлива увага. Бо питання продовольчої безпеки – це питання національної безпеки. Особливо зараз, коли за оцінкою експертів, кількість людей, які страждають від голоду через війни, пандемію коронавірусу та кліматичні зміни, зросла протягом року на чверть і становить нині більше 800 мільйонів.

Говорячи в контексті теми обласної наради Сергій Гриневецький закцентував увагу учасників наради на важливих і актуальних цифрах і фактах, пов’язаних з розвитком і занепадом сектору тваринництва нашого регіону.

“Найбільша кількість великої рогатої худоби в Одеській області була у 1980-му році – 1 290 000 голів, у 2020-му році в Одеській області – 138 000 голів, із них 150 000 в господарстві, решта - в приватному секторі. По коровам: 1980 рік – 443 000 голів, 2020-й рік – 85 000 (в господарствах 6,8 тисяч, решта в приватному сектор). Найбільша кількість свиней була в 1970-му році — 1 367 000, в 2020-му році – ця цифра складає 133 000 голів, в господарствах – 71 000. Вівці та кози: найбільша кількість цих тварин була в 1955-му році – 1 227 000, зараз маємо лише 269 000 голів, і лише 26 000 з них, знаходяться в господарствах, решта – приватний сектор утримує. Птиця: 1985-й рік – 19 329 000 голів, на сьогодні – лишилось тільки 2 210 000 голів, з цієї кількості в господарствах лише 131 000” - навів невтішну статистику голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький.

Не краща ситуація, за інформацією, яку навів голова облдержадміністрації, і з виробництвом м’ясо, якого найбільше виробляли в 1990-му році – 232 000 тон, зараз – 36000 тонн. Молока найбільше виробляли в 1985-му році – 1 017 000 тонн, нині втричі менше – 309 000. Виробництво яєць з 1 150 000 000 шт (1990 р. скоротилось до 175 000 000 шт. Найбільший настриг вовни був у 1990 році – 2941 тонни, нині ледь дотягує до 751 тонни.

“На сьогодні в області діє 40 суб’єктів з племінної справи у тваринництві. З них: 3 - молочне скотарство, 3 - м'ясне скотарство, 6 - свинарство, 3 - вівчарство, 3 - конярство та 22 — рибництво. Суб’єктами племінної справи області за 9 місяців поточного року реалізовано племінного поголів’я великої рогатої худоби 1244 голови, свиней – 333 голів, овець – 11 голів” - навів такі дані голова Одеської ОДА.

Як повідомив Сергій Гриневецький, на разі в регіоні реалізуються три інвестиційних проєкти: в ТОВ «Агропрайм Холдинг» Болградського району зі встановленню біогазової установки на свинокомплексі потужністю 24 тисяч голів свиней в рік (вартість проєкту 27,0 млн.грн). Продовжується реконструкція приміщення для вирощування молодняку великої рогатої худоби української червоної молочної породи від 3-6 місячного віку та реконструкція родильного відділення з доїльним залом «Ялинка» на молочно-товарній фермі у СТОВ «АФ «Петродолинське» Одеського району (вартість проєкту – 4,5 млн.грн) та продовжується будівництво сучасного вівцекомплексу на 3,5 тисяч голів овець м'ясних порід на території смт. Лиманське Роздільнянського району у ТОВ «Колос» (вартість проєкту 15,0 млн.грн.).

“Як я вже говорив провідні господарства області з тваринництва можна порахувати на пальцях двох рук: в молочному скотарстві - СТОВ «Агрофірма «Петродолинське» Одеського району, ТОВ «Шабська ферма» Білгород-Дністровського району, ТОВ «Агрофірма Маяк» Березівського району. Лідером в секторі м'ясного скотарства є племзавод «Троїцьке» Подільського району. Пальму першості в свинарстві утримують «Агропрайм Холдинг» та «Арцизька мясна компанія» з Болградського району. У вівчарстві - «Бородіно-А» Болградського району та «Колос» Роздільнянського району” - додав керівник області.

На зменшення поголів’я худоби і птиці та виробництва продукції тваринництва, відзначила Директор Департаменту агрополітики Алла Стоянова, вплинуло ряд факторів: це і тривала посуха 2020 року, яка негативно позначилася на виробництві кормів та погіршила якість пасовищ, недостатнє фінансове забезпечення господарств, інфекційні захворювання великої рогатої худоби на лейкоз і туберкульоз, свиней на африканську чуму, птиці на пташиний грип.

“Найбільше на сьогодні турбує те, що кількість корів в усіх категоріях господарств області за п’ять років зменшилась на 10,6 тисяч голів - з 96,0 тис. голів до 85,4 тисяч голів. Нагальною проблемою у виробництві молока в особистих селянських господарствах та їх об’єднаннях залишається вкрай низький рівень технологічного оснащення галузі” - сказала Алла Стоянова.

Торкнулись на нараді і питання підтримки виробників молочної сировини на державному та регіональному рівнях.

“За регіональною Програмою розвитку агропромислового комплексу Одеської області на 2019-2023 роки «Аграрна Одещина», в поточному році з обласного бюджету на підтримку галузі тваринництва передбачено 3,1 млн. грн, у тому числі на часткове здешевлення вартості придбання доїльного обладнання для господарств населення у сумі 650,0 тис. Грн.; на часткову компенсацію сільськогосподарським підприємствам вартості утримання корів в сумі 2,4 млн. грн. із розрахунку до 1000 гривень за одну голову. І до Департаменту надійшли заявки від 19 сільськогосподарських підприємств області на здешевлення утримання 3,7 тис. голів корів” - додала директор Департаменту агрополітики.

«Питання, які ми сьогодні обговорили - це перша цеглина в той фундамент, який нам треба буде розбудовувати! І це стосується не лише молочного скотарства, а й взагалі тваринництва, кормовиробництва, зрошувальних систем, підготовки кадрів, переробки, якості продукції і взагалі - питання продовольчої безпеки» - сказав Сергій Гриневецький.

Тому підводячи підсумки наради голова Одеської ОДА дав доручення активізувати виконання Постанови кабінету Міністрів № 107 для залучення коштів державних фондів на підтримку тваринництва по всім напрямам.

«По-друге, обов’язково потрібно підготувати матеріали обґрунтування щодо внесення змін до законодавства, по законодавчій ініціативі від наших народних депутатів по терміну «фальсифікат» в сегменті виробництва продуктів харчування. Третє - збільшити кошти при формуванні бюджету на 2022 рік на програму «Аграрна Одещина», зокрема, на сектор тваринництва, в тому числі на науковий моніторинг. Бо ми можемо залишитись взагалі без викладачів – викладачів зоотехнії та ветеринарії. Давайте спільними зусиллями будемо намагатись зробити все так, щоб ми хоча б поступово, але впевнено підтягувались до тих показників, які були в нещодавньому нашому минулому. Мова йде і про зайнятість населення, і про кількість тварин, кількість птиці, великої рогатої худоби, і про розвиток сільських територій. Буде зайнятість населення, тоді буде і значно більший ПДФО, а це - більші можливості використовувати і розвивати місцевий бюджет, наповнювати його, і врешті-решт почати виконувати всі ті програми, які так «фантастично» рік тому на виборах до місцевих рад презентувати і кандидати в депутати, і кандидати на посади місцевих голів. Бо коли зараз 30% територіальних громад неплатоспроможні, про який розвиток села може йти мова» - сказав голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь