A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

«НОВІ РОБОЧІ МІСЦЯ – ЦЕ ЗБІЛЬШЕННЯ НАДХОДЖЕНЬ ДО МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ, ЦЕ ШЛЯХ ДО УСПІШНОЇ ГРОМАДИ», - СЕРГІЙ ГРИНЕВЕЦЬКИЙ

Дата: 21.12.2021 16:22
Кількість переглядів: 228

Подільський район, очолюваний головою райдержадміністрації Михайлом Лазаренком, належить до регіону, де виробляється чимала частина зернової сільськогосподарської продукції Одеської області. Саме про це і зазначив на початку своєї доповіді голова РДА в рамках наради з представниками Подільського району, яку провів голова Одеської обласної держаної адміністрації Сергій Гриневецький.

«Наполеглива праця хліборобів, новітні технології вирощування зернових та сприятливі погодно-кліматичні умови дали можливість сільгоспвиробникам району виростити цьогоріч добрий урожай ранніх зернових культур і зробити гарний внесок у більш ніж 5 мільйонний хлібний врожай Одещини» - зазначив Михайло Лазаренко.

В свою чергу голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький відзначив, що розвиваючи агровиробництво, аграріям Подільського району, на території тих чи інших громад, варто зосередити увагу не тільки на вирощуванні зернової продукції, а й на її переробці, щоб формувалась додана вартість і створювались нові робочі місця.

«Ми всі дуже добре розуміємо, що потужний розвиток сільського господарства позитивно впливає на економіку регіону в цілому. Але необхідно й чітко розуміти кореляцію. Нові робочі місця – це збільшення надходжень до місцевих бюджетів, це шлях до успішної громади. Реформа місцевого самоврядування перш за все була спрямована на створення умов для розвитку громад, таких умов, коли самі жителі будуть визначати пріоритети і спонукати місцеву владу діяти в інтересах громади. Минув рік і всім нам треба зрозуміти - без наполегливої праці позитивних результатів не буде. Комплексне планування – бо розробка стратегії розвитку території має вписуватися у стратегію району, а стратегія району – у стратегію області», - зазначив голова Одеської обласної держаної адміністрації Сергій Гриневецький.

І як показав рік, який громади працювали в новому форматі, завдання реформи створити спроможні громади, які зможуть надавати увесь спектр муніципальних, адміністративних послуг, максимально наближених до громадянина, поки що не в повному обсязі реалізовано в Подільському районі.

«Бюджет Подільського району складається з бюджетів 12 громад, з яких дві, на жаль, не забезпечили виконання планових показників – це Ананьївська 93,9% (-5,4 млн грн) та Подільська 93,8% (-16,7 млн грн). Всього за 11 місяців до місцевих бюджетів Подільського району надійшло 1 153,8 млн грн, що становить 6,0% від загального обсягу надходжень по області. На рахунках місцевих бюджетів Подільського району є суми залишку, зокрема, по місцевим фондам охорони навколишнього природного – 462,0 тис грн, а також по відшкодуванню втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва - 807,2 тис грн» – зазначила директор Департаменту фінансів Одеської ОДА Марина Зінченко.

До того ж, за її словами, в Подільському районі є проблеми із заборгованістю по закладам сфери охорони здоров’я – із 8 існуючих лікарень в п’яти є борги по заробітній платі та незабезпеченості по енергоносіям, які становлять в цілому 15 407, 88 грн.

«На 2021 рік в Подільському районі, було затверджено, в 11 громадах, програми соціально- економічного розвитку. Не мала такого документу лише Савранська. На разі, з 12 громад Подільського району - 4 громади, Зеленогірська, Куяльницька, Любашівська, Подільська, розробили та затвердили стратегію; в Ананьївській, Балтській, Кодимській, Окнянській та Піщанській громадах - розробляють і 3 громади, Долинська, Савранська, Слобідська, залишились без стратегічних документів» - повідомив директор Департаменту економічної політики та стратегічного планування Одеської ОДА Дмитро Радулов.

На думку Сергія Гриневецького, не всі громади володіють інформацією про свій природній ресурсний потенціал – водойми, копалини, ліси, інше – все, що можна задіяти в розвиткові проекти. З цією метою необхідно максимально залучати всіх активних жителів громади, бізнес до обговорення стратегії розвитку.

«Стратегії розвитку громади на основі комплексного просторового планування - це чітке визначення майбутнього громади. Без цього документу приймати рішення, які мають істотне значення для розвитку громади, неправильно, недалекоглядно. Сьогодні, наприклад, громада вирішила обладнати ділянку під магазин, а через п’ять років зрозуміла, що це була ідеальна ділянка для зведення логістичного центру на 500 робочих місць, проект якого пропонує інвестор. А потяг уже пішов. При наявності комплексного просторового планування і стратегії, громада змогла б раціонально використати наявні ресурси» - зауважив голова Одеської ОДА.

Говорячи про майбутнє Подільського району Сергій Гриневецький відзначив, що потенціал розвитку і перспективи для залучення інвестицій мають такі галузі як лісове господарство, залізниця, промислові підприємства, сільське господарство, розвиток тваринництва і переробка. А для цього необхідно виходити з роботи «у тіні», ліквідовувати практику виплати зарплати в конвертах, відпрацювати грамотну програму спільно з Департаментом аграрної політики та Міністерством аграрної політики, що й створить можливість для залучення цільових державних коштів на різні Програми. А ще, треба активно працювати по Програмах «Велике Будівництво», використовуючи потенціал депутатського корпусу як обласної ради, так і Верховної.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь