A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

Олена Зеленська підбила підсумки проектів зі створення доступного середовища для різних груп населення

Дата: 28.12.2021 15:05
Кількість переглядів: 194

Перша леді України Олена Зеленська підбила підсумки року у реалізації проектів, спрямованих на досягнення безбар'єрності в країні.

З ініціативи дружини Президента робота проводиться одразу в декількох напрямах. Адже, як зазначає Олена Зеленська, перепони, що заважають українцям реалізувати свій потенціал, також існують у кількох вимірах.

«Це й фізичні перепони – незручна інфраструктура, психологічні – упередження, економічні – несправедлива оплата чи відмова в роботі, законодавчі – нормативні документи в Україні не враховують потреб різних людей. І це далеко не всі бар’єри, що існують», – наголосила Олена Зеленська.

Так, третього грудня 2020 року Президент підписав Указ «Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні». За цей час:

  • Ухвалено Національну стратегію безбар'єрності – стандарти рівних можливостей для всіх груп населення.
  • За координації Міністерства розвитку громад та територій розроблено План заходів із подолання бар’єрів – дорожню карту для кожного відомства.
  • Щоб усі дізналися, як ці плани втілюються, підготовлено комунікаційну стратегію. Зв’язок органів влади в цьому напрямі забезпечує Міністерство культури та інформаційної політики.
  • З’явилася Рада безбар’єрності при Кабміні – громадські експерти зі свого боку контролюватимуть виконання Нацстратегії.
  • Розпочато втілення семи флагманських проектів міністерств: Стандарти інфраструктурної безбар'єрності України – реалізує Міністерство інфраструктури України.
  • Розроблено інформаційну кампанію «Україна без бар'єрів», яку реалізує Міністерство культури та інформаційної політики.
  • Міністерство цифрової трансформації забезпечує доступ до інтернету в українських селах.
  • Забезпечується фізична доступність громадських будівель (реалізує Міністерство розвитку громад та територій України).
  • Міністерство у справах ветеранів втілює ветеранську підприємницьку ініціативу G2VEI (Government to Veterans Entrepreneurial Initiatives).
  • Впроваджується міжнародна класифікація функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров'я (реалізує Міністерство охорони здоров'я).
  • Міністерство освіти і науки втілює проект «Шкільна освіта для всіх».
  • Таким чином, як наголосила перша леді, протягом року було повністю сформовано нову державну політику зі створення безбар’єрної України, яка тепер має бути реалізована.

    Вона також відзначила досягнення безбар’єрності в бізнесі. Наприкінці минулого року десять українських компаній: Укрпошта, Ощадбанк, Укрзалізниця, «Ашан Україна», 1+1 Media, ДТЕК, SOCAR Energy Ukraine, work.ua, корпорація «АТБ», «Danone Україна» – заснували спільноту «Бізнес без бар’єрів» задля створення рівних і комфортних умов для працівників різного віку, статі та людей з інвалідністю. У жовтні 2021 року до спільноти приєдналися ще одинадцять бізнесів: Visa, ПУМБ, група готелів Fairmont Grand Hotel Kyiv та Riviera House, ПриватБанк, McDonald’s в Україні, «Кока-Кола Україна», «Фокстрот», IT-компанія «EPAM Україна», книжкова платформа Yakaboo, «Сільпо» та юридична фірма «Астерс». Учасники розпочали спільні проекти:

  • Створюють навчальну програму зі взаємодії з маломобільними групами громадян, а це, за різними підрахунками, від 40 до 60% населення: особи з інвалідністю, батьки з дітьми до семи років, люди, старші 55 років, вагітні жінки, особи, що тимчасово втратили працездатність, люди з функціональними порушеннями тощо. Першими цей курс проходять працівники Міжнародного аеропорту «Бориспіль».
  • Успішними кейсами компанії діляться в розділ «Бізнес без бар’єрів» на «Дія. Бізнес».
  • «На наших зустрічах бізнесмени мені зізналися – безбар’єрність виявилася ще й прибутковою! Адже 70% споживачів обирають саме соціально відповідальні компанії. Додам, що спільнота «Бізнес без бар’єрів» завжди відкрита для нових учасників», – прокоментувала перша леді.

    Олена Зеленська також розповіла про втілення проекту «Громади без бар'єрів». Зокрема:

  • Підписано меморандуми про розвиток безбар’єрної архітектури з головами ОДА Київської, Черкаської, Вінницької, Донецької областей та мерами Славутича, Маріуполя, Вінниці.
  • Славутич – перше місто, де будуть впроваджені безбар’єрні архітектурні рішення. Вперше в Україні там також створено посаду омбудсмена з безбар’єрності.
  • Закінчено роботу над дослідженням міських просторів і першим розділом Альбому безбар’єрних рішень – ілюстрованого посібника зі створення доступного міського простору, від під’їздів до зупинок. 
  • У Золотоноші, Смілі та Черкасах відкрито зручні для всіх дитячі майданчики, а в Золотоноші – ще й басейн, доступний для осіб з інвалідністю. Нова туристична локація Канева «Географічний центр – серце України» збудована із тактильною навігацією та аудіогідом для зручності будь-яких відвідувачів.
  • «Якщо вашої громади немає в цьому переліку – швидше долучайтеся! Проект «Громади без бар’єрів» відкритий до пропозицій, ініціативи та участі. Зробімо простір, у якому живемо, зручним для всіх. Адже кожен із нас періодично буває маломобільним – у певному віці, стані здоров’я, із дитячим візком чи валізами. Але всі ми без винятку заслуговуємо на дружнє середовище», – зазначила дружина Президента. 

    Ще один проект у межах створення доступного простору під патронатом першої леді – «Культура без бар’єрів».

  • Випущено електронний «Довідник безбар’єрності». Це гід з коректного спілкування та лексики, яка не травмує. Навесні 2022 року вийде його друкована версія.
  • Із червня острів Хортиця – перший у країні безбар'єрний туристичний об'єкт, створений з турботою та повагою до потреб кожної людини.
  • У грудні відчинив двері оновлений Музей Пінзеля у Львові. Тепер тут можна користуватися підйомником, взяти аудіогід, читати описи на дотик та навіть торкатися скульптур, які спеціально для цього видрукувані на 3D-принтері.
  • У серпні під гаслом безбар’єрності відбулася Міжнародна виставка фотомистецтва PHOTO KYIV. 
  • Створено «Безбар’єрні історії, які надихають». Це документальний міні-серіал про людей, які руйнують бар’єри – у власному житті, в бізнесі, відкривають нові можливості для себе й тих, хто навколо.
  • Вийшла друком книга Анастасії Степули «Світ без обмежень» – дитячий путівник для усвідомлення й прийняття різноманітності.
  • Створено серію освітніх відеороликів, які розповідають про безбар’єрність, розкривають це поняття через особисті історії людей, котрі стикаються з бар’єрами, і акцентують увагу на можливостях, що відкриваються перед нами, коли ми усуваємо бар’єри.
  • Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь