A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

До 90-річчя утворення Одеської області

Дата: 21.02.2022 09:36
Кількість переглядів: 194

До 90-річчя утворення Одеської області

ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОН

Оновлений Подільський район із семи новоутворених вражає багатьма статистичними показниками:

1. Район має найбільшу площу із усіх 7 нових районів - майже 7 тис кв. км! Для повного розуміння розмірів - площа УСІЄЇ Чернівецької області - 8 тис кв. км, тобто наш район трохи менше однієї області в Україні.

2. На цій величезній території проживає 227 тисяч подільчан! Це - другий показник після Одеського району, який дає розуміння, що влада цього регіону має перед собою багато завдань, одні з головних - забезпечення усіх подільчан доступом до освіти та медицини, продуктами харчування тощо.

3. Район також має і найбільшу кількість населених пунктів - аж 299! На другому місці після Подільщини за цим показником - Березівський район - 226 населених пунктів!

Відстані від райцентру м. Подільськ до деяких населених пунктів (і це при тому, що сам Подільськ географічно розташований майже в центрі району):

- Подільськ-Дубинове (Савраньщина) - 100 км;

- Подільськ-Загнітків (Кодимщина) - 90 км;

- Подільськ-Покровка (Любашівщина) - 91 км;

- Подільськ-Садове (Окнянщина) - 61 км!

4. Але при таких вражаючих статистичних показниках, Подільщина має небагато утворених територіальних громад - всього 12! Це - 4-й показних із семи районів (найбільше ОТГ має Одеський район - аж 22, найменше - Ізмаїльський - 6).

Ось ці громади: Балтська, Ананіївська, Кодимська та Подільська міські ОТГ, Зеленогірська, Любашівська, Окнянська, Слобідська та Савранська селищні ОТГ, а також Долинська, Куяльницька та Піщанська сільські ОТГ.

Деякі ОТГ теж мають вражаючі показники!

Зокрема, найбільшими за площею є три громади - Балтська, Куяльницька та Окнянська ОТГ - всі мають площу в понад 1 тис кв км! А ось абсолютним лідером по населенню є Подільська міська ОТГ - майже 44 тисячі жителів! На другому місці після Подільська - Балтська громада з населенням в 34 тис осіб! Для порівняння: в нашому районі дві громади мають населення біля 4 тис жителів - це Долинська та Слобідська громади, які вдесятеро менше Подільської ОТГ за цим показником.

Але кожна із 12 ОТГ Подільщини унікальна і має свої особливості! Кодимщина розташована на межі Одеської та Вінницької областей, в самому пониззі Подільської височини, і має гарний ландшафт для розвитку туризму, а також багато кодимчан зберігають свої культурні та національна традиції, відома своїм фестивалем "Кодима-фест".

Савранщина межує із двома областями - Кіровоградською та Миколаївською - і має дуже мальовничі місцевості і річку Південний Буг на межі цього краю та Кіровоградщини. Любашівщина - багата своїми аграріями і кількома туристичними об'єктами, один із найвідомиших - "Садиба на Кодимі".

Окнянщина, Балта та Подільськ - мають дуже багате історичне минуле і одні з найдавніших населених пунктів півночі Одещини знаходяться саме тут. Саме тут проходили кордони між різними країнами у різні історичні періоди: Ханською Україною, Річчю Посполитою, Великим Князівством Литовським, Молдавським князівством, Кримським ханством, Російської імперією тощо.

Не менш багата на історичне минуле і національні особливості й Ананьївщина: саме тут яскраво кожного року святкують Марцишор, а с. Долинське відоме однією з найдовших вулиць в Україні серед сіл (майже 15 км, і, до речі, мощена!). Слід зауважити, що долинчани так цей рекорд офіційно не зафіксували. Також сам Ананьїв - це місто з багатою історією і відомими історичним постатями.

А скільки мальовничих на Подільщині є водних об'єктів, історичних пам'яток та відомих історичних постатей?

До адміністративно-територіальної реформи у 2010-х рр. старий Подільський район займав часто й густо останні місця в області по економічним показникам! Але, між іншим, оновлений район має величезний потенціал як в економічній, так і в культурній та туристичній галузях. Окнянська та Балтська ОТГ, наприклад, мають одні з найнижчих показників дотаційності в області (на рівні 7 %).

Зрозуміло, що на сьогодні Подільщина - цілком аграрний регіон і йому буде важко змагатися із тими районами Одещини, де багатий промисловий потенціал, але в нашому районі є громади, які лідирують в Україні по різним показникам і можуть дати приклад й іншим ОТГ!

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь