A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

ФІНАНСУВАННЯ ОБОРОНОЗДАТНОСТІ ОДЕЩИНИ, СПЛАТА ПОДАТКІВ ТА НАПОВНЕННЯ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ У ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ ОБГОВОРЕНО НА СЕЛЕКТОРНІЙ НАРАДІ В ОДЕСЬКІЙ ОВА

Дата: 15.03.2022 08:51
Кількість переглядів: 195

Через введення в Україні воєнного стану, відбулось багато змін до законодавчих актів, що регулюють бюджетний процес. Одеська обласна військова адміністрація тримає це питання на постійному контролі.

Сьогодні на селекторній нараді, яку провів з головами районних військових адміністрацій та керівниками громад начальник Одеської ОВА Максим Марченко, директор Департаменту фінансів Марина Зінченко доповіла про виконання місцевих бюджетів та виплати заробітної плати у період воєнного стану.

«Постановою Кабінету Міністрів про «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану» було врегулювано повноваження військових адміністрацій та виконавчих комітетів відповідних місцевих рад в частині фінансів: військові адміністрації здійснюють повноваження з складання та затвердження місцевого бюджету, вносять зміни до нього та забезпечують виконання відповідного бюджету без рішень відповідних рад. Тобто, наразі вся фінансова відповідальність лежить на головах військових адміністрацій, головах територіальних громадах та начальниках фінансових органів» - сказала директор Департаменту фінансів Марина Зінченко.

Окрім того, було розширено перелік видатків загального фонду, які можуть здійснюватися у період воєнного стану. Наразі фінансування капітальних видатків здійснюється лише на підвищення обороноздатності Одещини.

За ініціативою Одеської військової адміністрації, на центральному рівні вирішиться питання щодо внесення змін до Постанови КМУ від 28.02. 2022 р. № 169 в частині дозволу військовим адміністраціям здійснення попередньої оплати у розмірі 100 % на закупівлю товарів, робіт і послуг для заходів військової та територіальної оборони.

«В обласному бюджеті передбачено на на територіальну оборону 95,4 млн грн, а також з резервного фонду виділено 80,0 млн грн. На сьогоднішній день Департамент фінансів за частину коштів здійснив закупівлю 86 тон пального і 202 одиниці зимового спеціального одягу, які передаються територіальній обороні при військових частинах. Хочу висловити подяку всім тим територіальним громадам, які виділяють кошти на територіальну оборону – це 27,1 млн грн», – зазначила директор Департаменту фінансів.

За інформацією Марини Зінченко, не зважаючи на воєнний стан в обласному бюджеті видатки на заробітну плату, енергоносії та інші захищенні видатки, включно з березенем, будуть виплачені у повному обсязі. Наразі Кабінетом Міністрів України призупинено фінансування всіх капітальних видатків, крім видатків на оборонні заходи. Дорожні роботи також призупинені через невизначеність ситуації.

До того ж. з боку уряду затверджено план підтримки бізнесу на час війни, який звільняє від сплати низки податків на період воєнного стану. Зокрема, ФОПи першої та другої груп – повністю звільняються від ЄСВ. Підприємства та ФОПи третьої групи – звільняються від сплати ЄСВ за найманих працівників, які були призвані до лав Збройних Сил України та інших захисних формувань. Також, передбачається звільнення від сплати податку на землю та орендної плати за землю державної та комунальної власності, на всіх територіях, де ведуться бойові дії.

«Наголошую, що на сьогодні на території Одеської області бойові дії не ведуться. Тому суб’єкти господарювання не звільняються від сплати податку на землю. Прошу поставитись до цього питання серйозно, адже сплата податків – це забезпечення якісних умов проживання та утримання інфраструктури населення своєї громади», – наголосила директор Департаменту фінансів Марина Зінченко.

За результатами наради, голова Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко дав доручення структурним підрозділам та головам територіальних громад, міст, сіл та селищ здійснювати виважене, ефективне та економне використання бюджетних коштів. Постійно тримати на контролі питання надходження податків і зборів до місцевих бюджетів та забезпечити безперебійне функціонування установ і закладів бюджетної сфери.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь