Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

Що потрібно знати про сказ?

Дата: 21.04.2022 13:30
Кількість переглядів: 1528

Що потрібно знати про сказ?

(текст бесіди)

      Сказ – це інфекційне захворювання, збудником якого є вірус. У хворої тварини вірус виділяється зі слиною.

      На сказ хворіють всі домашні і дикі тварини. Із домашніх тварин найбільш частим джерелом цього тяжкого захворювання є коти та собаки, із диких – лисиці.

      Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на ушкоджену шкіру. Заразитись можна і від захворілої, але зовні здорової тварини, так як в слині збудник з’являється за 10 днів до появи клінічних ознак сказу. Через молоко, воду, харчі вірус не передається.

      Скритий (інкубаційний) період триває від 2х тижнів до декількох місяців, а іноді до року, але частіше 1-2 місяця. Час скритого періоду залежить від місця розташування укусу. Чим ближче укус розташований до головного мозку, тим скоріше наступає захворювання. Небезпечні - множинні, обширні покуси, а також укуси нанесені дикими тваринами, особливо вовками, лисицями. В їх слині найбільша концентрація вірусу.

 

     Як протікає сказ у тварин?

     У собак хвороба протікає в буйній або тихій (паралітичній) формі. Захворівша на сказ собака починає проявляти признаки занепокоєння, роздратованості - скулить, треться об господаря. У тварини зникає апетит, з’являється блювота, лай стає сиплим, утруднюється ковтання, із рота виділяється слина.

     Іноді власник собаки допускає помилку, замітивши що собаці стало трудно ковтати, розраховуючи що вона подавилась кісткою, намагається витягнути кістку, засовує руку в пащу і таким чином наражається на зараження.

     Часто хвора собака збігає з дому і кусає на своєму шляху собак, людей. При тихій (паралітичній) формі тварина неагресивна, відмічається параліч кінцівок.

     У котів захворювання на сказ протікає, як правило, в буйній формі. Скажені коти часто накидаються на людей і наносять укуси в області лиця, рук.

     Своєрідно протікає сказ у лисиць. Першою його ознакою є те що вона перестає боятись людей, заходить в населений пункт, ходить по вулицям, кусає тварин , людей. Часто люди убивають їх і знімають шкірку, чим наражуються на зараження. Діти також нерідко намагаються піймати хвору тварину, яка ледве рухається.

 

Що потрібно знати щоб не заразитися цією смертельною інфекцією?

Необхідно не контактувати з бездомними та дикими тваринами, постійно пояснювати дітям небезпечність таких контактів.

 

Якщо ж все таки покусала тварина потрібно негайно промити рану проточною мильною водою з допомогою шприцу або спринцівки. Краї рани обробити йодною настойкою. Після цього необхідно якомога швидше звернутись до медичного закладу , де буде вирішена необхідність проведення антирабічних щеплень.

      Необхідно також знати, що не слід вбивати тварину, яка покусала Вас, якщо у неї немає ознак сказу. Її слід прив’язати або помістити в клітку і визвати ветлікаря для проведення нагляду протягом 10 днів.

      Кожен господар повинен утримувати собаку на прив’язі або в вольєрі, не відпускати на ніч, щороку проводити щеплення проти сказу.

Собака, яка утримується не на прив’язі і не щеплена може привести до зараження сказом членів сім’ї.

      Також важливо знати, якщо в населений пункт, у двір забігла лисиця, то не слід з нею допускати контакту, а звернутись до ветеринарного або медичного працівника.

 

Завідувач відділенням організації

епідеміологічних досліджень

ВП «Подільський МРВЛД 

ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ України»                             В.М.Шенкаренко

     


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь