A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

Методичні рекомендації щодо оцінки радіаційної та хімічної обстановки постами радіаційного та хімічного спостереження (РХС) на території територіальних громад

Дата: 26.08.2022 09:09
Кількість переглядів: 3067

 

Методичні рекомендації

щодо оцінки радіаційної та хімічної обстановки постами радіаційного та хімічного спостереження (РХС) на території територіальних громад

 

Призначення:

Методичні рекомендації (далі Рекомендації) розроблені з метою надання організаційно-методичної та практичної допомоги щодо забезпечення спостереження та оцінки радіаційної та хімічної обстановки постами РХС на території територіальних громад:

  • керівникам місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, керівникам суб’єктів господарювання щодо забезпечення спостереження та оцінки радіаційної та хімічної обстановки;
  • керівникам (фахівцям) ДПРЧ Головного управління ДСНС України в Одеській області для використання під час перевірки готовності постів РХС до дій за призначенням;
  • педагогічним працівникам Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Одеської області під час проведення функціонального навчання з керівним складом та фахівцями цивільного захисту та особовим складом постів РХС.

Рекомендації мають консультативний та рекомендаційний характер.

Укладачі:

Олександр КОРОЗА – заступник начальника центру (з навчально-виробничої роботи) Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Одеської області.

 

Олександр МЕРЕЖКО – завідувач кабінету навчального Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Одеської області.

Рецензент:  Станіслав ПОНОМАРЕНКО - головний фахівець відділу інженерно-технічних заходів та оповіщення управління організації заходів цивільного захисту Головного управління ДСНС України в Одеській області.

Передмова

Оповіщення на воєнний час про загрозу  застосування  противником зброї масового ураження або вини­кнення НС здійснюється за сигналом «Увага Всім !»:

ракетна і авіаційна небезпека – ПОВІТРЯНА ТРИВОГА; радіаційне зараження – РАДІАЦІЙНЕ ЗАРАЖЕННЯ; хімічне зараження – ХІМІЧНЕ ЗАРАЖЕННЯ; біологічне зараження – БІОЛОГІЧНЕ ЗАРАЖЕННЯ.

 

Мережа постів радіаційного та хімічного спостереження (ПРХС) для здійснення постійного радіаційного та хімічного спостереження на території Одеської області визначена розпорядженням голови Одеської ОДА від 27.08.2021 року № 897/од-2021 

Зміст

1 Правова основа.

2 Організація радіаційного та хімічного спостереження.

3 Служби.

4 Завдання.

5 Ознаки зараження, що контролюються.

6 Вимоги до постів.

7 Обсяг заходів.

8 Повсякденна робота.

9 Пост радіаційного і хімічного спостереження.

10 Засоби.

11 Оснащення.

12 Підготовка фахівців.

13 Персонал.

14 Матеріальне забезпечення.

15. Основні завдання постів спостереження

16. Обов'язки начальник поста.

17. Обов'язки чергового спостерігача.

    18. Порядок доповідей та інформації

19. Література

 

         1. Правова основа

З метою своєчасного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, запобігання та реагування на них відповідними центральними та місцевими органами виконавчої влади відповідно до ст. 35 Кодексу ЦЗ України,  Постанови КМУ України  від 09.10.2013 року №787 «Про затвердження порядку утворення, завдання та функції формувань ЦЗ», наказу МВС України від 31.01.2015 №113 «Про затвердження Примірного положення про формування ЦЗ», наказу МВС України від 27 листопада 2019 року N 986 «Про затвердження Методики спостереження щодо оцінки радіаційної та хімічної обстановки», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 24 січня 2020 р. за № 83/34366, розпорядження голови Одеської ОДА від 27.08.2021 року № 897/од-2021,  доручення першого заступника голови Одеської ОДА (ОВА) головам районних державних адміністрацій, сільським, селищним та міським головам № 2/01-45/1639/2-22 від 01.03.2022 організується об'єктова мережа постів радіаційного та хімічного спостереження.

 

         2. Організація радіаційного та хімічного спостереження

У бойову готовність пости спостереження приводяться за вказівками органу з питань надзвичайних ситуацій (НС). Організація спостереження за радіоактивним та хімічним зараженням на об'єктових постах спостереження здійснюється керівниками підприємств, установ та організацій.

Пости радіаційного спостереження встановлюються на території об'єкта у безпосередній близькості від пункту управління керівника об'єкта.

 

         3. Служби радіаційного та хімічного спостереження

Радіаційне та хімічне спостереження за відповідним режимом діяльності здійснюється:

диспетчерськими службами;

постами радіаційного та хімічного спостереження.

 

         4. Завдання радіаційного та хімічного спостереження

Радіаційне та хімічне спостереження має забезпечувати:

максимальне охоплення території, де здійснюється діяльність населення;

оперативний збір та узагальнення даних про радіаційну та хімічну обстановку;

своєчасне оброблення отриманих даних (здійснення відповідних розрахунків про можливі масштаби небезпеки, тощо);

кваліфікований аналіз та оцінку обстановки для прийняття рішень про реагування щодо впровадження заходів захисту населення.

Радіаційне та хімічне спостереження здійснюється з метою своєчасного отримання органами управління ланок територіальної підсистеми Одеської області  єдиної державної системи ЦЗ України про забруднення довкілля небезпечними хімічними і радіоактивними речовинами, аналізу та розроблення практичних рекомендацій щодо прийняття рішень про реагування на впровадження заходів захисту населення.

 

         5. Ознаки зараження, що контролюються

Перелік зовнішніх ознак використання противником:

Хімічної зброї:

розливи авіаційних хімічних бомбснарядівмінракет та інших боєприпасів;

поява швидкозникаючої хмари або темної смуги за літаком;

наявність крапель мастила, плям, бризок, калюж на місцевості або у вирвах;

зав'ялість рослинності або зміна її кольору;

подразнення органів диханнязору або носоглотки;

зниження гостроти зору або втрата його;

сторонній запах, не характерний для даної місцевості;

відхилення від норми поведінки людей або порушення в них рухомих функцій.

Бактеріологічної зброї:

наявність на місцевості залишків бомбснарядів з поршневими та іншими пристроями для утворення хмари аерозолей;

наявність комахкліщів та гризунів у місцях падіння авіабомб та контейнерів;

наявність на місцевості незвичайного накопичення комах та гризунів;

глухі розриви боєприпасів з утворенням хмари диму або туману;

наявність у місцях розривів боєприпасів, рідин або порошкоподібних речовин на ґрунті, рослинності та на інших речах, а також великих боєприпасів, відсутність запаху та інших ознак отруйних речовин.

Повідомлення від ЗМІ та інших джерел про аварії (руйнування) на об’єктах, що використовують джерела іонізуючого випромінювання: АЕС, захоронення радіоактивних відходів, медичних та наукових підприємств.

 

         6. Вимоги до постів РХС

Місце розгортання поста спостереження повинно мати добрий огляд у призначеному для спостереження районі, не виділятись на загальному фоні. Треба враховувати наявність засобів зв'язку, які дозволяють передавати результати спостереження і можливість швидкого оповіщення населення про небезпеку радіаційного та хімічного зараження. Не рекомендується розташовувати пости на узліссі або використовувати для цього дзвіниці, різні висотні будівлі, тому що дані характеру зараження при цьому будуть неточні. Інженерне обладнання поста передбачає створення найпростішої захисної споруди (перекрита траншея, щілина), яка забезпечує захист спостерігачів.

 

         7. Обсяг заходів

Обсяг заходів щодо здійснення радіаційного та хімічного спостереження залежить від режимів функціонування єдиної державної системи ЦЗ України.

 

         8. Повсякденна робота

У режимі повсякденної діяльності — ведення диспетчерськими службами у межах зони відповідальності постійного приладового контролю (за допомогою стаціонарних або пересувних приладів) за станом довкілля щодо індикації перевищень фонової потужності експозиційної (поглиненої) дози (за радіаційною обстановкою) та періодичний візуальний контроль за станом довкілля щодо випадків появи аномальних явищ на ґрунті, в інших об'єктах довкілля у вигляді нехарактерного пофарбування, запаху, диму, туману тощо (без точного визначення типу отруйних або небезпечних хімічних речовин) - за хімічною обстановкою.

         Радіаційне та хімічне спостереження здійснюється 4 рази на добу (5.00, 11.00, 17.00, 23.00).

У режимі підвищеної готовності - посилення роботи із залученням додаткових сил та засобів, пов'язаної з веденням спостережень за радіаційною та хімічною обстановкою в зонах відповідальності та в інших небезпечних зонах залежно від обстановки; прогнозування наслідків надзвичайної ситуації, взаємообмін інформації.

Терміни, кількість та місця спостережень визначаються безпосередньо за фактом події та залежно від обстановки.

У режимі діяльності  надзвичайних ситуацій воєнного характеру - здійснення постійного спостереження за радіаційною та хімічною обстановкою в зонах надзвичайних ситуацій.

 

         9. Пост радіаційного і хімічного спостереження

Для спостереження за радіаційним і хімічним станом на кожному суб’єкті господарювання створюються пости радіаційного та хімічного спостереження (РХС). Вони є основними джерелами інформації про обстановку для керівників цивільного захисту об'єктів та посадових осіб з питань ЦЗ. Завдання поста РХС визначає посадова особа з питань ЦЗ суб’єкта господарювання, а начальник поста організовує його виконання: доводить завдання до відома підлеглих, визначає порядок обладнання поста, перевіряє справність приладів, організовує зв'язок із пунктом управління об'єкта, встановлює порядок спостереження і керує діями спостерігачів.

 

         10. Засоби:

         1. Для радіаційної розвідки, вимірювання потужності іонізуючих випромінювань, ступеня зараження місцевості та об’єктів радіоактивними речовинами можуть бути використані різні групи приладів (при їх наявності).

         Прилади радіаційної розвідки призначені для вимірювання потужності іонізуючих випромінювань та ступеня зараження місцевості й об’єктів радіоактивними речовинами. До цієї групи приладів відносяться індикатори-сигналізатори, радіометри і рентгенметри: військового та промислового призначення ДП-5В (А, Б), ДП-64, ДП-ЗБ, ІМД-21, СРП-68, СРП-88; побутові дозиметри: «Рось», РКС-104, ДРГ-01Т, Кадмій (ДКС-02К), ДСК-04 («Стриж»); радіометри: «Прип’ять», «Десна», «Бриз»; дозиметрирадіометри «Белла», «Стора-Т» (РКС-01), «Терра» (МКС-05), «Сервіс» (ДКС-01М), «Пошук» (МКС-07), МКС-У та ін.

         Прилади контролю опромінення призначені для вимірювання доз опромінення людей, які знаходяться на забрудненій місцевості або під впливом проникаючої радіації. До цієї групи приладів відносяться індивідуальні дозиметри: ДП-22В, ДП-24, ІД-1, ІД-11 та ряд універсальних сучасних приладів типу «Стора-Т» (РКС-01), «Терра» (МКС-05), «Сервіс» (ДКС-01М), ДКГ-21.

         2. Для визначення наявності та концентрації отруйних і сильнодіючих отруйних речовин в атмосфері, на місцевості, спорудах, обладнанні, транспорті, одязі, продуктах харчування та води, застосовують:

 - прилади хімічної розвідки;

 - газосигналізатори; - проводиться відбір проб для аналізу в хімічній лабораторії. На оснащенні формувань ЦЗ знаходяться такі прилади і комплекти: військовий прилад хімічної розвідки (ВПХР),  напівавтоматичний прилад хімічної розвідки (ППХР), прилади хімічної розвідки («Дозор», Drager 5000,5600,8000, ChemPro -100i).

 

         Як правило об'єктові пости РХС комплектуються та оснащуються приладами радіаційної (хімічної) розвідки та засобами індивідуального захисту за штатами і табелями.

         11. Оснащення:

         1. Табельні прилади радіаційної розвідки (з рівнем інформації 0,5 мкЗв/год (50 мкР/год)):

         - радіаційної розвідки ДП-5В (А, Б);     

         - контролю опромінення ДП-22В, ДП-24, ІД-1, ДКГ-21.

2. Спеціальні прилади хімічної розвідки («Дозор», Drager 5000,5600,8000, ChemPro -100i).

3. Прилади хімічної розвідки військові (ВПХР).

          4. Індивідуальний дозиметр - на кожного.

5. Легкий захисний костюм Л-1 - на кожного.

6. Фільтруючий протигаз — на кожного.

7. Респіратор Р-2 - на кожного.

8. Метеокомплект № 3 (там, де треба згідно з табелем).

9. Секундомір.

10. Захисні окуляри.

11. Засоби зв'язку та оповіщення (телефон, сирена, гонг).

 

         12. Підготовка фахівців

         Підготовка особового складу об'єктових постів радіаційного та хімічного спостереження здійснюється у навчально-методичному центрі цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Одеської області (територіальними курсами та навчально-консультаційними пунктами).

         13. Персонал

         Особовий склад постів комплектується за рахунок невійськовозобов'язаних працівників та  службовців підприємств установ та організацій, на базі яких створюються ці пости, відповідно до вимог Постанови КМУ України  від 09.10.2013 року № 787 «Про затвердження порядку утворення, завдання та функції формувань ЦЗ».

         14. Матеріальне забезпечення

         Забезпечення постів радіаційного спостереження належним за табелями майном здійснюється підприємствами, установами та організаціями, на базі яких створюються пости, за рахунок їх коштів.

 

         15. Основні завдання постів РХС:

своєчасне виявлення радіоактивного та хімічного зараження місцевості і повітря;

своєчасне подавання сигналів «Радіаційне зараження», «Хімічне зараження», «Біологічне зараження»;

спостереження за напрямком вітру та рухом радіоактивної хмари після вибуху або хмари хімічно-небезпечних речовин;

визначення рівнів радіації та типи застосованих хімічно-небезпечних речовин та бойових отруйних речовин;

          встановлення спостереження, на які райони стався напад;

              доповідь про характер зараження керівнику підприємства, установи, на базі яких створені пости спостереження.

 

         16. Обов'язки начальника поста

         1. Начальник поста, він же старший спостерігач, повинен бути особисто підготовлений, досконально знати та бездоганно вміти працювати з приладами радіаційної та хімічної розвідки, а також користуватись індивідуальними засобами захисту. Постійно знати особовий склад поста, навчати його діям з несення служби спостереження та систематично проводити тренування з роботи на приладах і користування індивідуальними засобами захисту. Стежити за технічним станом засобів захисту та приладів, турбуватись про їхню справність та забезпечення придатними джерелами живлення і індикаторними трубками до приладів.

         2. З введенням сигналу «Увага всім !» при отриманні завдання на радіаційне та хімічне спостереження від керівника об'єкта старший спостерігач негайно організовує:

                   збір особового складу;

                   перевірку, видачу та підгонку засобів індивідуального захисту всьому особовому складу поста, приведення засобів захисту у положення «напоготові»;

                   приведення у готовність приладів радіаційної та хімічної розвідки (підключення джерел живлення та встановлення індикаторних трубок без їхнього надлому);

                   безперервне спостереження - час увімкнення приладів радіаційної розвідки;

                   приведення у готовність місць укриття для спостерігачів та визначення їхніх місць в укритті;

                   порядок зв'язку поста з посадовою особою з питань ЦЗ об'єкта та оповіщення працівників і службовців об'єкта про радіоактивне і хімічне зараження;

                   доводити до особового складу поста звукові сигнали оповіщення, встановлені керівником ЦЗ об'єкта (удари в гільзу, рейку, дзвоник тощо);

                   перед заступанням на пост чергового спостерігача інструктує його з показом практичних дій.

3. У процесі спостереження:

                   керує діями чергового спостерігача та всього особового складу поста;

                   в установлений час доповідає про обстановку посадовій особі з питань ЦЗ або керівнику об'єкта;

                   при виявленні радіоактивного та хімічного зараження (показання приладів радіаційної розвідки від 0,5 мкЗв/год (50 мкР/год) та більше, зміни кольору наповнювача індивідуальної трубки)  доповідає негайно (Додаток 1);

                   має встановити черговість та порядок відпочинку особового складу поста;

                   повинен вжити заходи для вчасної заміни джерел живлення та індикаторних трубок, у яких закінчилися терміни зберігання;

                   особисто проводити запис у формулярах приладів в розділі «Облік роботи приладу при експлуатації».

4. При виникненні осередків зараження:

                   при ядерному вибухові начальник поста, черговий спостерігач та решта особового складу швидко ховаються в укриття; після проходження ударної хвилі вживає заходи до відновлення служби чергового спостерігача;

                   перевіряє встановлення приладів до робочого режиму та веде спостереження за напрямком руху хмари ядерного вибуху;

                   виявивши радіоактивне зараження або отримавши доповідь чергового спостерігача, подає встановлений сигнал і доповідає посадовій особі з питань ЦЗ об'єкта або керівнику об'єкта.

При повітряній атаці на об'єкт або найближчі райони подає команду до укриття особовому складу, за винятком чергового спостерігача, який продовжує вести спостереження:

                   виявивши початок застосування отруйних речовин, подає встановлений сигнал «хімічне зараження», доповідає посадовій особі з питань ЦЗ або керівнику об'єкта та за їхнім наказом організовує взяття проби зараженої місцевості, рослинності тощо;

                   періодично контролює спад рівня радіації та наявність отруйних речовин у районі спостереження і виявляє можливість зняття індивідуальних засобів захисту.

 

         17. Обов'язки чергового спостерігача

Черговий спостерігач підпорядковується начальнику поста радіаційного та хімічного спостереження.

Черговий спостерігач зобов'язаний:

                   невідлучно перебувати на посту, маючи при собі прилади радіаційної та хімічної розвідки та індивідуальні засоби захисту у стані «напоготові»;

                   безперервно вести спостереження за обстановкою у районі об'єкта;

                   про зміни в обстановці негайно доповідати начальнику поста, при цьому вказати що, де і коли відбулося;

                   після ядерних ударів періодично, самостійно, через визначені проміжки часу (5-10 хв.) включати рентгенометр або радіометр-рентгенометр та фіксувати його показання;

                   при виявленні радіоактивного зараження переводить засоби захисту у «бойовий» стан та контролює зміни рівнів радіації через кожні 30 хвилин, при цьому робить записи у журналі спостереження;

                   при підозрі за зовнішніми ознаками про застосування противником отруйних або бактеріальних речовин чи бактеріальних засобів, приводить у «бойовий» стан засоби захисту, доповідає начальнику поста — старшому спостерігачу та визначає тип цих речовин. За вказівкою начальника поста бере проби для відправки на дослідження у найближчу лабораторію (при відсутності на посту приладу хімічної розвідки, доповідь ґрунтується на результатах вивчення зовнішніх ознак);

                   за вказівкою начальника поста, при необхідності уточнення показань приладів, проводить розвідку у районі розташування об'єкта;

                   веде записи у журналі спостереження (Додаток 2);

                   про будь-які зміни повідомляє спостерігачу, що заступає на зміну, результати спостереження, передає прилади радіаційної та хімічної розвідки та інше майно поста.

 

18. Порядок доповідей та інформації

Об'єктові пости спостереження про дані радіоактивного, хімічного та бактеріологічного зараження доповідають керівнику установи, на базі якої вони створені.

Підрозділи (посадові особи) з питань ЦЗ об'єктів доповіді від постів спостереження терміново передають до розрахунково-аналітичних груп міст та районів (територіальних громад), які повну узагальнену інформацію доповідають до органів управління територіальної підсистеми Одеської області ЄДС ЦЗ України, а також сусідньому району (громаді), яким загрожує небезпека зараження.

 

 

    19. Література:

ст. 35 Кодексу ЦЗ України,  Постанова КМУ України  від 09.10.2013 року № 787 «Про затвердження порядку утворення, завдання та функції формувань ЦЗ», наказу МВС України від 31.01.2015 №113 «Про затвердження Примірного положення про формування ЦЗ», наказ МВС України від 27 листопада 2019 року № 986 «Про затвердження Методики спостереження щодо оцінки радіаційної та хімічної обстановки», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 24 січня 2020 р. за № 83/34366. Пост радіаційного та хімічного спостереження Е. Чадов, Б. Казаков, В. Ільїна, «Надзвичайна ситуація» № 12(86), грудень 2004.

Посилання Маршрутний пост спостережень за забрудненням атмосфери // Словник-довідник з екології : навч.-метод. посіб. / уклад. О. Г. Лановенко, О. О. Остапішина. - Херсон : ПП Вишемирський В. С., 2013. - С. 120.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1
 

ПОВІДОМЛЕННЯ (ЗРАЗОК)
про радіоактивне та хімічне забруднення

___________________________________
(найменування підприємства)

Дата, час, місце проведення вимірювання

Потужність експозиційної (еквівалентної) дози,
мР/год (мкЗв/год)

Назва небезпечної хімічної речовини, її концентрація у повітрі
(мг/куб. м)

Напрямок переміщення хмари радіоактивного та хімічного забруднення

1

2

3

4

1.01.2020р. 17.00 м.Одеса 6ДПРЧ

11 мкЗв/год

аміак

20мг/м3

південно-східний,15 м/с, ізотермія

    Черговий диспетчер (спостерігач)

__________________________
(підпис, прізвище, ініціали)

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                              Додаток 2
ЖУРНАЛ (ЗРАЗОК)
радіаційного та хімічного спостереження

________________________
(найменування підприємства)

 

з/п

Дата, час, місце проведення вимірювання

Напрямок, швидкість вітру, ступінь вертикальної стійкості повітря

Потужність експозиційної (еквівалентної) дози,
мР/год (мкЗв/год)

Назва небезпечної хімічної речовини, її концентрація у повітрі
(мг/куб. м)

Кого повідомлено, дата, час повідомлення

Прізвище, ініціали чергового диспетчера (спостерігача)

Підпис чергового диспетчера (спостерігача)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

1.01.2020р.

5.00 м.Одеса

південно-східний,10 м/с, ізотермія

0,09 мкЗв/год

-

-

Вишня А.В.

 

2.

1.01.2020р.

11.00 м.Одеса

південно-східний,12 м/с, ізотермія

0,10 мкЗв/год

-

-

Вишня А.В.

 

3.

1.01.2020р.

17.00 м.Одеса

південно-східний,15 м/с, ізотермія

0,11 мкЗв/год

аміак

20мг/м3

-

Вишня А.В.

 

4.

1.01.2020р.

23.00 м.Одеса

південно-східний,15 м/с, ізотермія

0,09 мкЗв/год

-

-

Вишня А.В.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь