A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

Інформація за результатами виїзду комісії Подільської районної військової адміністрації в село Кричунове до господарства «Молочний Дар Плюс»

Дата: 28.03.2023 09:10
Кількість переглядів: 154

 

На виконання усного звернення від 25.11.2022 року, листів № Ко – 189 – 05 – 1.4 – 01 від 24.01.2023 року, № МА - 15233559 від 14.02.2023 року надійшовшого з урядової Гарячої лінії щодо відібрання у СФГ «Молочний Дар Плюс» земельної ділянки розміром 55 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва Любашівською громадою Подільського району Одеської області був здійснений виїзд на місце комісії Подільської РВА.

Під час перевірки викладених у зверненні фактів та підтверджуючих документів Подільською районною державною (військовою) адміністрацією було встановлено, що СФГ «Молочний Дар Плюс», керівник Маслова Світлана Дем’янівна на протязі тривалого часу (приблизно 15 років) оброблялася земельна ділянка в розмірі 55 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з добровільною платою за фактичне користування (тобто кожного року з Любашівською селищною радою заключався однорічний договір).

6 жовтня 2022 року термін дії договору закінчився, за 2021-2022 роки орендна плата від юридичної особи СФГ «Молочний Дар Плюс» до бюджету Любашівської селищної ради не надійшла в сумі 108,042.55 грн. (довідка фінансового управління Любашівської селищної ради № 123 від 07 жовтня 2022 року).

Враховуючи систематичну несплату орендної плати на протязі 2 років Любашівською селищною радою було надіслано до СФГ «Молочний Дар Плюс» листа - повідомлення від 28.10.2022 року за № 2947/02-20 про передачу земельної ділянки приватному підприємству «Добробут» згідно з рішенням XVI сесії VIII скликання Любашівської селищної ради від 19 жовтня 2022 року №5061.

Заява від Орендаря - СФГ « Молочний Дар Плюс» на продовження дії договору не надходила. Під час орендних відносин було зафіксовано, що земельна ділянка за призначенням не використовувалась та засмічена амброзією.

10 лютого 2023 року на адресу Любашівської селищної ради надійшла заява від гр. Маслова В.М. про затвердження проекту землеустрою, який розробляв ФОП Волчков Є.В. На що громадянину Маслову В.М., згідно листа Любашівської селищної ради від 10.03.2023 року вих.№ 670-2-20 була дана відповідь, що дане питання через невідповідність проєкту нормам чинного законодавства комісією з питань містобудування, будівництва, земельних відносин та охорони природи селищної ради не рекомендовано на розгляд сесії Любашівської селищної ради.

Працівниками Подільської військової адміністрації систематично та неодноразово розглядалися звернення керівника СФГ «Молочний Дар Плюс» Маслової С.Д. за результатами яких було здійснено 2 виїзних комісії в село Кричунове Подільського району Одеської області та неодноразово надані роз’яснення а саме:

Відповідно до вимог розділу ІІІ «Права на землю» нині чинного Земельного кодексу України та Закону України «Про оренду землі», не має статті що визначає право укладання короткострокового договору терміном на 1 рік та добровільного внесення плати за користування земельною ділянкою (тільки договір оренди землі мінімум на 7 років ст.19 Закону України ‘‘Про оренду землі’’.

На даний час у зв’язку з зверненням за потребою, Любашівською громадою було виділено 30 га пасовищ для випасу худоби в с.Кричунове. При обстежені даного пасовища працівниками адміністрації, фактів які б підтвердили погіршений стан пасовища не було знайдено.

Під час чергового обстеження пасовищ та розгляду звернень машканців с.Кричунове Подільського району Одеської області 21.03.2023 року було встановлено, що на даний час у керівника СФГ «Молочний Дар Плюс» є у власності під ОСГ 15 га землі різними масивами, які при обробітку повністю забезпечують кормову базу для худоби в зимовий період.

Заявнику рекомендовано відповідно до вимог чинного законодавства заключити договір на довгострокову оренду після чого розробити проект землеустрою по забезпеченню еколого–економічного обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь для отримання можливості проводити на наданому пасовищі законні роботи з корчування чагарників та впорядкування сівозміни.

Під час розгляду скарг мешканців села на Маслову С.Д. щодо випасу худоби на паях останній було рекомендовано встановити електропастуха або найняти більше працівників.

Крім того заявнику Масловій С.Д. було роз’яснено, що зі спірного питання щодо повернення раніше орендованої земельної ділянки Подільська районна державна (військова) адміністрація відповідно до частини 4 ст.35 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», не має права втручатися у здійснення органами місцевого самоврядування власних повноважень.

Разом з тим відповідно до ст.35 Закону України «Про оренду землі» визначено, що спори, пов’язані з орендою землі, вирішуються у судовому порядку.

Виходячи з вищевикладеного, для вирішення зазначеного питання Подільська районна державна (військова) адміністрація Одеської області рекомендувала СФГ «Молочний Дар Плюс» звернутися до суду з відповідною позовною заявою про захист порушених прав та свобод.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь