A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

Останнім часом, а особливо під час війни активізувалися різного виду "шахраї"

Дата: 29.03.2023 16:21
Кількість переглядів: 114

Останнім часом, а особливо під час війни активізувалися різного виду "шахраї".

Щодня до Любашівського відділення Подільського районного управління поліції надходять звернення громадян про незаконне заволодіння грошовими коштами з банківських карт та інші шахрайські махінації щодо незаконного заволодіння коштів.

Просимо жителів Любашівської селищної територіальної громади бути уважними та пам’ятати - нікому не повідомляйте дані карток. Запам’ятайте, той "працівник банку", який під час дзвінка просить назвати тризначний код на звороті карти та термін її дії – це 100% шахрай.

Справжні працівники банку не будуть просити вас надати інформацію про вашу картку. На будь-які наполегливі прохання нібито працівника служби безпеки банку відповідайте, що самі зв'яжетеся з менеджером або під'їдете до відділення. Якщо вам кажуть, що невідомі уже знімають гроші і ви маєте терміново назвати ПІН-код, пароль доступу до рахунку, термін дії платіжної картки, кредитний ліміт чи інші персональні дані, не звертайте уваги, зберігайте спокій і самі зателефонуйте в банк, телефони якого є на звороті вашої картки. Підключіться до sms-банкінгу, аби знати про усі операції по вашому рахунку.

Якщо ви виявили зникнення коштів з рахунку або підозрюєте, що відомості по картці потрапили до шахраїв, то в першу чергу заблокуйте картку. Якщо мова йде про шахрайство, крім звернення в банк, необхідно написати заяву в поліцію.

Телефонні шахраї  інколи пропонують товари за дуже дешевою ціною чи повідомляють про виграш великої суми грошей У соціальних мережах це повідомлення у месенджерах які негайно спонукають до дій, тобто перейти за посиланням. Аби вберегтися від таких атак ніколи не треба переходити за посиланнями, тим паче заповнювати якісь дані, адже це покликано на те, щоб виманити ваші персональні дані (картки, паролі тощо).

Шахрайство на інтернет-майданчиках та пошті. Доволі розповсюджений вид шахрайства, коли кидають скріни нібито оплати на картку, а насправді нічого не приходить, коли нібито оформлюють доставку, але кидають фейкові посилання на сайти, які дуже схожі до справжніх, проте мають на меті заволодіти даними ваших платіжних карток. А ще один вид - це коли просять з чату майданчика перейти у Viber чи Whatsapp.

Спекуляція на виплатах від міжнародних організацій. З початком війни активізувалися шахраї, які “пропонують” виплати від міжнародних організацій, таких як ЮНЕСКО, ООН, Червоний Хрест. А ще - від Нової пошти, Ощадбанку, інших українських банків та установ.

Поряд зі справжніми волонтерами, які прагнуть допомогти нашим Збройним Силам України, активізувалися і ті, хто видає себе за відомих осіб, а також ті, хто просто виманює гроші від небайдужих людей. Псевдоволонтери зазвичай самі пишуть в особисті повідомлення з проханням задонатити кошти, рідко звітують і постійно пишуть, що "ще не вистачає" до покупки/на лікування тощо.

Фіктивні інтернет магазини в який майже все є, дешевше чим в інших. Схема така - шахрай зв’язується з користувачем від імені представника магазину і просить перевести частину або всю суму оплати за бажаний товар. Після отримання грошей шахрай залишить жертву без товару.

Пропозиції швидкого заробітку. Не ведіться на рекламу типу, нажміть тут і впишіть "оце" та отримайте 10 000 грн. Таких подарунків долі просто не існує!!!

Не варто вірити всім повідомленням. Перевіряйте інформацію та будьте обережні!       

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь