Основні правила профілактики харчових отруєнь напередодні Великодніх свят
Основні правила профілактики харчових отруєнь напередодні Великодніх свят
Незабаром свято Воскресіння Господнього, в кожній церкві Любашівської громади освятять пасхальні кошики, в яких обов’язково будуть паска, яйця, ковбаси, сир та масло. Крім того, в кожному домі готуватимуть інші святкові страви до великоднього столу, а ще – гостинці на передову для наших воїнів-захисників та для внутрішньо переміщених осіб.
Щоб уникнути харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій Подільське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області рекомендує:
При закупівлі харчових продуктів:
- купуйте продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку, оминайте місця стихійної торгівлі;
- не купуйте продукти сумнівної якості;
- купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряйте відповідність маркування, умови їх зберігання та терміни придатності;
- при купівлі фасованого харчового продукту також зверніть увагу на цілісність упаковки;
- не купуйте продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються.
При зберіганні харчових продуктів:
- дотримуйтеся умов зберігання харчових продуктів, які зазначені на етикетці (маркуванні), особливо це важливо для продуктів, які швидко псуються;
- належно зберігайте харчові продуктів у холодильнику (сирі та готові продукти зберігайте окремо);
- забезпечуйте відповідні температурні режими зберігання для замороженої та охолодженої продукції (м’яса, риби тощо).
Готуючи страви – пам’ятайте:
- перед початком приготування їжі завжди ретельно мийте руки з милом;
- для приготування страв використовуйте лише питну воду;
- придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити;
- свіжі овочі та фрукти перед вживанням ретельно промийте проточною водою;
- використовуйте окремий розподільний інвентар (дошки, лотки, ножі, щипці, ложки і т.д.) для обробки сировини та готових до споживання харчових продуктів;
- продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо), зберігайте в холодильнику, дотримуйтесь встановлених термінів та умов зберігання.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, діарея, підвищення температури тіла, слабкість) – не займайтеся самолікуванням, а негайно звертайтеся за допомогою до лікаря.
Пам'ятайте тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.
Бажаємо перемоги і миру, спокою і добра вам і вашим близьким. Нехай ваші великодні кошики завжди були повні здоров’ям, щастям та міцною вірою у світле майбутнє!
Подільське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Одеській області