A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНИЙ УКУС КЛІЩА?

Дата: 25.04.2023 08:09
Кількість переглядів: 105

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНИЙ УКУС КЛІЩА?

В квітні - травні місяці зазвичай спостерігається активність іксодових кліщів. У цю пopy вони дуже активні, бо голодні після зимової сплячки. Крім того самиці поспішають відкласти яйця, а для цього їм потрібна кров. Тому ризик заразитися хворобою Лайма, яку передають кліщі, найвищий саме навесні. Переносять це небезпечне захворювання 1-5% кліщів, але дізнатися заражений кліщ чи ні за допомогою огляду неможливо, тому ми вимушені остерігатись любого укусу кліщем.

Хвороба Лайма (a6o кліщовий Бореліоз) — інфекційне захворювання, яке визивається спірохетами i передається кліщами.

Зараження відбувається при укусі кліщем. Збудник зі слиною кліща потрапляє в шкіру i протягом декількох днів розмножується i потім розповсюджується на другі ділянки шкіри, а також внутрішні органи (серце, головний мозок, суглоби). Збудник хвороби Лайма протягом тривалого часу (багатьох років) зберігається в організмі людини, обумовлюючи хронічний та рецидивуючий перебіг хвороби.

Перший симптом хвороби Лайма – це виникнення на місці укусу кліща червоної плями, яке з часом збільшується до 10 см в діаметрі. Пляма може мати круглу чи іншу форму. При цьому краї плями мають червоніший колір ніж в середині, тобто пляма перетворюється в кільце. Поява почервоніння, як правило, не приносить болісних відчуттів. Пляма самостійно зникає через 2-3 тижні.

Треба зазначити, що червона пляма після укусу кліщем з’являється не у всіх xвopиx. У цей час може бути підвищення температури, головна біль, біль у м’язах , катаральні явище, розлади травлення, або взагалі відсутні які-небудь прояви.

Однак на жаль на цьому хвороба не закінчується. Вона просто переходить в другу стадію, більш тяжку, в якій уже вражаються суглоби, серце та нервова система.

В початковій стадії хвороби ефективним с антибіотики широкої дії. Тому важливо при укусі кліщем звернутись за медичною допомогою до сімейного лікаря, який надасть консультацію, встановить нагляд, можливо призначить превентивну антибіотико профілактику.

Головне в профілактиці хвороби Лайма – це попередження укусу кліщем. Кліщ чекає свою жертву у високій траві з квітня по жовтень місяць. Тому у місцевості, де є кліщі рекомендується триматись середини стежки, одягати довгі штани, заправлені в носки, сорочку з довгими рукавами, головний убір, закрите взуття. Повернувшись додому потрібно перевірити себе та членів сім’ї, чи не причепився кліщ, особливо частини тіла з волосяним покровом.

Виявивши кліща, що присмоктався, слід звернутися до лікаря. Якщо цього зробити не можливо, то слід самотужки його видалити. Для цього треба захопити кліща пінцетом a6o огорнутими марлею пальцями ближче до ротового апарату, i тримаючи перпендикулярно до поверхні укусу витягувати розкачуючи легкими рухами. Місце укусу необхідно обробити 700 спиртом, настойкою 5% йоду i звернутись за консультацією до лікаря.

Завідувач відділом епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб

Подільського PBП ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ»

В.М. Шенкаренко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь