Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

БОТУЛІЗМ ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА

Дата: 07.06.2023 11:57
Кількість переглядів: 62

БОТУЛІЗМ ТА  ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА

 

      Улюблений сезон цієї небезпечної хвороби  літо-осінь, коли господині активно займаються консервацією продуктів.   Саме консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні стають основною причиною захворювання. А також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни, та продукція, упакована під вакуумом.

Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне  захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій.

        Збудник  Clostridium botulіnum  постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин, гинуть при температурі 120С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут –ботулотоксин. Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених клостридіями.

          Характерно, що спори клостридій знаходяться в зараженому продукті  нерівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну  і ту же копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки продукту, в яких були спори збудника  та  ботулінічний токсин.

          Загальноприйняті в домашніх умовах способи обробки харчових продуктів, такі як консервування в банках, копчення, маринування, соління та інші,  не приводять до знищення збудників ботулізму і їх спор і при тривалому збереженні в цих продуктах може утворитися токсин.

Токсин  клостридій – ботулотоксин , починає вироблятися тільки без доступу кисню.

В створених умовах, де відсутній кисень, наприклад, в герметично закритих консервованих овочах, фруктах і грибах, які були погано промиті і оброблені термічно або непатраній рибі , мікроби ботулізму проростають і виробляють токсин. Саме такі умови створюються при домашньому консервуванні м’яса, риби, птиці, грибів та приготуванні соленої, копченої риби, м’яса  птиці.

Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак. Виняток — консерви, у разі інфікування Clostridium botulinum  бувають здуті : бомбажні.                                      Симптоми ботулізму:                                                                                                                                                - порушення зору- ви не можете читати текст, але добре бачите предмети; хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння  предметів, опущені повіки;                                                                                                                - сильно виражена сухість у роті;                                                                                                                                    - важко говорити(голос стає тихим, гугнявим або пропадає);                                                                               - підвищена стомлюваність, м'язова слабкість;                                                                                                     - запаморочення;                                                                                                                                                               - короткочасні ознаки ураження травневої системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень),а потім стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);                                                                              - виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання.

-хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі, сильний головний  біль, безсоння, підвищення  температури тіла.

  -   у важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає  поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що і є причиною смерті при ботулізмі.

          З метою попередження випадків захворювання краще завжди дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму:

- насамперед, це суворе дотримання основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини;

- ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;

- не їсти консерви ,якщо банка  бомбажна  або при підозрі на їх недоброякісність;

- не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть  в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

- вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення,  так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;

- необхідно ретельно очищати і промивати продукти проточною водою, швидко і ретельно видаляти кишки при післязабійному розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;

- необхідно суворо дотримуватись рекомендованих правил обробки банок  та теплової обробки продуктів. Домашні консерви потрібно зберігати   в холодильнику, в прохолодному місці і бажано короткий термін.

         Оскільки ботулізм важке захворювання, що викликає незворотні наслідки  і може призвести до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично  не рекомендується.

 

Будьте обережні!

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь