Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

Служба у справах дітей Любашівської селищної ради інформує: Що таке патронатні сім'ї, для чого вони потрібні та що заважає їх створювати

Дата: 09.08.2023 08:50
Кількість переглядів: 66

Служба у справах дітей Любашівської селищної ради інформує

Що таке патронатні сім'ї, для чого вони потрібні та що заважає їх створювати

 Патронатна сім’я — це тимчасова форма влаштування дитини на час, поки її батьки долають обставини, що призвели до вилучення дитини. Або, поки для неї не буде знайдений варіант всиновлення чи постійного влаштування до сімейної форми виховання. Патронатна сім'я потрібна, щоб уникнути потрапляння дитини в інституцію або лікарню, де вона може провести довгий час в очікуванні необхідних формальних процедур.

Особливо важливо забезпечити цю послугу для маленьких дітей через 3 причини:

 перші три роки критично важливі для розвитку мозку, тому в цей період особливо необхідний контакт зі значущим дорослим.

 При влаштуванні в інституційні заклади діти до 3-х років найбільше ризикують стати жертвою фізичного і психологічного насилля.*

 Діти такого віку мають більші шанси знайти нову сім'ю (якщо буде така необхідність).

Крім того, повномасштабна війна принесла нові виклики, тож послуги патронатної сім'ї потребують діти, чиє житло  зруйноване чи непридатне для життя, чиї батьки залишилися на тимчасово окупованих територіях, в полоні, пропали безвісти чи знаходяться на лікуванні.

14 громад, які ми відвідали у рамках проєкту «ГОВЕРЛА» поділилися, що патронатних сімей не вистачає — немає охочих. Для розв'язання цієї проблеми мають бути переглянути підходи щодо фінансування, матеріально-технічного забезпечення, соціальної підтримки. Також справа в емоційній площині: потенційні патронатні вихователі бояться, що прив'яжуться до дитини та розставання буде  важким.

Серед рішень експерти бачать:

 належне фінансування (робота патронатних вихователів - професійна діяльність, яка потребує навчання, певних знань і навичок, та має оплачуватися відповідно)

 надання якісного соціального супроводу під час перебування дитини в сім'ї патронатного вихователя та під час реінтеграції в біологічну сім'ю

 консолідація зусіль держави та громади для підтримки патронатних сімей.

Ця послуга вкрай актуальна, бо дає можливість повернутися дітям у рідну сім'ю або знайти у новій ту  турботу й піклування, які необхідні для її розвитку та зростання.

На фото: Магдалена, вихователька польської патронатної сім'ї з дитиною.

 Проєкт “Гроші для дитини, дитинство в сім'ї, послуги в громаді” реалізовується Громадською спілкою “Українська мережа за права дитини”, та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) і щирій підтримці американського народу через Проєкт «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») HOVERLA / проєкт USAID в Україні. Зміст цього проєкту не обов’язково відображає погляди USAID. Зміст цього проєкту не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

*U.S. Department of health and human Services, administration for children and Families,“ Table 3-9: age group of Victims 2005.”

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь