Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

Стаття на тему: "Сибірський шовкопряд – карантинний  шкідник лісу"

Дата: 05.09.2023 09:06
Кількість переглядів: 89

Стаття на тему: "Сибірський шовкопряд – карантинний  шкідник лісу"

 

Сибірський шовкопряд (коконопряд) (Dendrolimus sibiricus) – небезпечний шкідник, пошкоджує близько двадцяти видів хвойних порід, віддає перевагу модрині, кедру, ялиці, набагато рідше сосні і ялині. Є карантинним видом.

За частотою спалахів масового розмноження і площі вогнищ сибірський шовкопряд займає перше місце серед первинних шкідників. Масове розмноження сибірського шовкопряда тягне за собою спалах розмноження вторинних шкідників (вусачів, короїдів, златок та інших).

Розмах крил у метелика 60-95 мм, укорочені губні щупики, рясно опушені. Третій членик має плавно округленої вершину, і становить 1/3 довжини другого членика. Очки напівсферичні, голі. На середніх і задніх гомілках є шпори. На передніх крилах краї рівні, злегка закруглені. На задньому крилі є прикоренева осередок, плечові жилки відсутні.

Забарвлення крил метелика сибірського шовкопряда коливається від світло-сірого до темно-коричневого. Так само буває вохристо-бурого, темно-або світло-коричневої. На передніх крилах - біла пляма і дві темні поперечні перев`язки.

Внутрішня перев`язка найчастіше неповна, видно лише в першій половині крил. Зовнішня - погано проглядається з внутрішньої сторони, має зубчики зовні.

            У метеликів є відмінності за розмахом крил - у самців він становить 78-96 мм, у самок - 60-76 мм.

 

 

 

            Яйця круглі, діаметром 2,2 мм. Покров яйця спочатку світло-зелений з коричневою крапкою з одного боку. Згодом яйце стає темнішим.

У гусениці тіло без колючок і бородавок. Волосяний покрив складається з густих, бархатистих волосків, і довгих рідкісних волосків, які в 10 разів довше коротких. На другому і третьому сегментах тіла у гусениці сибірського шовкопряда є чорно-сині поперечні смужки, а на четвертому і дванадцятому - округлі цятки чорного кольору. Довжина гусениці складає 5-8 см.

Лялечка - перший час відрізняється світлими або червоно-коричневими покривами, потім вони стають темно-коричневими або чорними.

Етапи розвитку сибірського шовкопряда

Метелики першого віку з`являються в кінці червня, особливо активними вони стають на заході. «Новонароджені» не потребують додаткового харчування, запасу поживних речовин в їх організмі накопичилося достатньо з попередніх періодів життя. Під впливом вітру молоді метелики можуть пролітати на 13-15 кілометрів від місця появи на світло.

Масове спарювання починається в середині липня і триває до початку серпня. Після спарювання самки відкладають яйця на хвою - по одному або цілими групами. Іноді місцем для кладки яєць стають сухі гілки, лишайники, трава, лісова підстилка. В одній кладці може бути до 200 яєць. Найбільш плодовиті самки можуть відкласти до 300 яєць.

Розвиток ембріона триває 13-15 іноді 22 дня.

У ранньому віці личинка харчується кінчиками хвоїнок, проте в другому віці здатна з`їсти Хвоїнки цілком. Особливо сильно гусениці люблять м`яку хвою модрини, харчування хвоєю ялини і сосни веде до зменшення особин, зниження плодючості, а то і повного вимирання.

В кінці вересня гусениці залишають дерева, зариваються в ґрунт під мох, і зимують там, згорнувшись кільцем. Як правило, зиму вони проводять в третьому або в другому віці, в залежності від типу лісу, в якому вони росли. Всього сибірський шовкопряд линяє 5-7 разів, і переживає 6-8 вікових груп.

 

Навесні, в кінці квітня гусениці прокидаються, піднімаються на дерева і починають харчуватися хвоїнками, корою пагонів, молодими шишками. В кінці травня у них починається третя линька, а в липні - четверта. Восени гусениці знову йдуть на зимівлю, щоб з початком тепла знову приступити до інтенсивному живленню. Саме в цьому віці вони заподіюють лісі більше шкоди, з`їдаючи до 95% їжі, необхідної їм для остаточного розвитку. Особи старшого віку в пошуках кормів можуть повзти по безлісному простору на відстань до півтора кілометрів.

 

https://i2.wp.com/molbiol.ru/forums/uploads/a001/b075/post-14750-1222759365.jpg  

Ділянка лісу, заражена сибірським шовкопрядом

 

Повноцінна, розвинена гусениця, яка пережила всі необхідні віку, починає плести щільний кокон сірого кольору, всередині якого стає лялечкою. Розвиток лялечки триває 3-4 тижні.

В кінці червня з кокона з`являється готова до спаровування, імаго сибірського шовкопряда. І весь цикл повторюється знову.

Комаха поширене в Сибіру, Східному Сибіру, на Далекому Сході і на Уралі. Шовкопряд поїдає хвою і завдає шкоди хвойним лісам на досить великій території від Південного Уралу до Владивостока, від Якутська до Монголії і Китаю, де він поширений так само широко.

Є сибірський шовкопряд і в Казахстані, Північній Кореї, південна межа його поширення знаходиться на 40 градусів північної широти. Вчені відзначають розширення ареалу на північ і захід.

Збиток від шовкопряда і засоби боротьби з ним

Найчастіше, влітку вогнища масового розмноження відбуваються на території площею в 4-7 мільйонів гектарів, і завдають лісовому господарству серйозної шкоди. Крім того, масове розмноження шовкопряда призводить до спалаху розмноження вторинних шкідників - короїдів, златок і вусанів.

Сибірський шовкопряд присутній і в здоровому лісі, але в обмежених кількостях. Екологічну катастрофу може спровокувати масове розмноження шкідника, і однією з причин цього явища вважається посуха. При посухи гусениця здатна розвиватися за рік, а не за два роки як зазвичай. Через різке збільшення популяції, природні вороги шовкопряда не встигають їх знищувати. Поширенню шкідника сприяють і ранні весняні пожежі, тому що вони знищують і комаха теленомус, поїдає яйця шовкопряда. Природними ворогами сибірського шовкопряда є птахи, і грибні інфекції.

Як правило, сибірський шовкопряд чекає «свого часу» в місцях з досить сприятливими умовами для розвитку. У темнохвойній тайзі його резервації знаходяться в стиглих і продуктивних насадженнях з великою «кормовою базою».

Шкідник поширюється не тільки природним шляхом, а й, переїжджаючи на нове місце на транспорті «зайцем», ховаючись під корою колод і інших лісоматеріалів, а так само в сіянцях і саджанцях - звичайно, таким чином переміщуються не дорослі метелики, і кокони і яйця.

 

Тому в фітосанітарної зоні введені заборони і обмеження на ввезену лісопродукцію:

  • Колоди хвойних дерев повинні бути без кори і знезаражені.
  • Посадковий матеріал, гілки хвойних дерев забороняється ввозити з фітосанітарної зони в період з травня по вересень без карантинного сертифіката.
  • В осередках поширення шовкопряда проводиться наземна або авіаційна обробка лісу одним з дозволених до використання інсектицидів.
  • Крім того, проводиться облік кількості шкідників за допомогою феромонних пасток або підрахунком гусениць в кронах дерев.
  • Хороші результати дає профілактична обробка лісу в літній період.

 

 

Державний фітосанітарний інспектор                                 Анатолій ДІДЕНКУЛ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь