A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

Обов'язковість застосування державної мови в освітньому процесі - це не питання для дискусій, а законодавча норма, яку потрібно неухильно виконувати.

Дата: 01.11.2023 13:16
Кількість переглядів: 61

Обов'язковість застосування державної мови в освітньому процесі - це не питання для дискусій, а законодавча норма, яку потрібно неухильно виконувати. На цьому наголосив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

“Суперечки, які точаться останні декілька днів довкола питання, яка мова має застосовуватися в освітньому процесі, до якого належать і шкільні перерви, не мають жодного сенсу. Відповідь потрібно шукати в українському законодавстві”, - сказав він.

Так, відповідно до Законів України «Про освіту» (стаття 7), «Про повну загальну середню освіту» (стаття 5), «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (стаття 21) мовою освітнього процесу є державна мова.

Крім цього, у рішенні Конституційного Суду України від 16 липня 2019 року № 10-p/2019 чітко зазначено, що «українська мова як державна є обов'язковою на всій території України у державній сфері, а також в публічних сферах суспільного життя, у тому числі у сфері освіти».

“Днями, на День української писемності та мови 27 жовтня, після моїх звернень МОН направило листа з чітким роз’ясненням чинного законодавства керівникам департаментів (управлінь) освіти і науки обласних, Київської міської державних (військових) адміністрацій та керівникам закладів освіти ”, - розповів Тарас Кремінь. (Лист МОН №1/16742 від 27.10.2023 http://surl.li/mspqs)

За словами Тараса Кременя, в МОН наголосили на необхідності застосування державної мови в робочий час науково-педагогічними, педагогічними та іншими працівниками закладів освіти та посилити роботу з популяризації української мови та заохочення її застосування в спілкуванні між собою в учнівському, студентському та педагогічному середовищах.

“Державна мова має використовуватися в рамках освітнього процесу, під час проведення навчальних занять (крім занять з навчальних предметів, які згідно з освітньою програмою закладу освіти викладаються іноземними мовами або мовами корінних народів і національних меншин), у спілкуванні вчителів, викладачів, іншого персоналу закладів освіти як зі здобувачами освіти (вихованцями), так і між собою.

Під час організації освітнього процесу незалежно від його форми (урок, лекція, практичне, семінарське заняття, гурткова робота тощо) необхідно використовувати навчальні матеріали, виготовлені державною мовою (крім занять з навчальних предметів, які згідно з освітньою програмою закладу освіти викладаються іноземними мовами або мовами корінних народів і національних меншин).

В умовах збройної агресії рф проти України надзвичайно важливим є завдання щодо утвердження української мови як елемента національної безпеки та лінгвального інтегратора всього українського суспільства. З метою розширення сфери застосування державної мови в галузі освіти рекомендуємо

посилити роботу з популяризації української мови та заохочення її застосування в спілкуванні між собою в учнівському, студентському та педагогічному середовищах”, - йдеться у листі міністерства на адресу освітян.

“Отже, застосування державної мови як під час безпосереднього викладання навчальних предметів і позакласної роботи, так і неформального спілкування на території закладу освіти”, - наголосив Тарас Кремінь, підкресливши, що створення безпечного українськомовного середовища - серед основних завдань освіти в умовах воєнного стану.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь