Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

Головне Управління Держпродспоживслужби в Одеській області інформує

Дата: 24.11.2023 14:15
Кількість переглядів: 95

До уваги керівників та агрономів агроформувань - сигналізаційне повідомлення.

Захист урожаю від гризунів.

 

Сприятливі погодні умови осені зумовили масове розмноження і активізацію розселення мишоподібних гризунів на посіви озимих культур. Зараз спостерігається стрімке заселення гризунами посівів озимих культур, що становить високу загрозу для посівів озимих зернових культур. Гризуни живляться як зеленою масою рослин, так й насінням, яке висіяне у ґрунт, затягуючи його в свої нірки і готуючи у такий спосіб запаси кормів для живлення в зимовий період. Варто враховувати, що мишоподібні гризуни мають надзвичайно

високий потенціал розмноження – протягом 6 місяців за присутності на 1 гектарі

до 3 жилих колоній з однією батьківською парою полівки сірої в кожній можна

отримати орієнтовно 600 особин потомства, здатних знизити врожайність озимих

зернових та ріпаку на 30–70%.З метою запобігання чисельності та шкодочинності мишоподібних гризунів слід проводити постійний моніторинг їх розвитку в посівах озимини. За наявності 3-5 і більше жилих колоній на гектарі необхідно застосовувати родентициди, дозволені до використання на території України у 2023 році. Перевагу слід надавати біологічному методу боротьби. Бактоцид являється абсолютно екологічним препаратом, що діє тільки на мишоподібних гризунів. Не шкідливий для домашніх тварин і людини, не викликає подразнень і алергічних реакцій, не здійснює шкідливої дії на ґрунт і рослини.

Найдоцільніше використовувати препарат за температури повітря не вище +10°С, а зимою навіть до -25оС. На посівах озимих культур та багаторічних трав препарат розкидають у нори, біля них, на доріжках протоптаних гризунами на відстані 5-15 м.

Видовий склад мишоподібних гризунів – це звичайна полівка (75%) і курганчикова миша (25%). Характерною біологічною особливістю цих шкідників є їх живлення рослинним кормом та висока плодючість. За сприятливих умов вони можуть розмножуватися у великій кількості на значній території та суттєво знижувати врожайність озимих зернових і ріпаку.

Полівка звичайна (Microtus arvalis) – найбільш поширений на Одещині вид гризунів. Одна самка у нашій зоні Південного степу може привести до десяти виводків. Вагітність триває 16-24 дні. У виводку в середньому п’ятеро дитинчат, хоча їх кількість може досягати 15. Молоді полівки стають самостійні на 20 день життя. Статева зрілість настає на другому місяці життя. Іноді молоді самки вагітніють вже на 13 день життя і приносять перший виводок на 33-й день.

Миша курганчикова (Mus spicilegus) є різновидом хатньої миші, тільки менша за розміром. Характерною особливістю курганчикової миші є осіннє збирання великих запасів корму на зиму (5-10 кг колосків зернових культур, насіння злакових та інших видів бур’янів) та споруджування над ними земляних курганів близько 1 м у діаметрі і 0,5 м заввишки. Такі курганчики споруджує лише одна пара мишей, яка згодом «обживає» його цілою родиною. Миші будують курганчики лише тоді, коли для них на полях є досить поживи, зазвичай, це поля після соняшнику та кукурудзи, а також забур’янені площі.

Наразі у господарствах проводяться заходи з обмеження чисельності шкідників. Зважаючи на минулорічну ситуацію, коли в період проведення захисних заходів від мишоподібних гризунів були випадки отруєння зайців, птахів, фахівці Головного управління наголошують на необхідності дотримання правил техніки безпеки під час розкладання отруєних принад.

 

Зернові приманки на основі хімічних речовин (бродіфакуму, бромадіалону та флокумарину) повинні розкладатись обов’язково вручну, мірними ложечками по 3-4 г на нірку з обов’язковим прикриттям нірки (засипанням землею). Усі ці діючі речовини є антикоогулянтами, тобто вони блокують згортання крові, в результаті чого гризуни гинуть від внутрішньої кровотечі. Особливістю цих препаратів є відкладена дія, тобто шкідники не гинуть одразу після того, як з’їли приманку, смерть наступає за кілька днів. Такий ефект створений для того, аби інші гризуни не відмовлялись їсти отруйну принаду, побачивши смерть іншої миші, яка поласувала отруєним зерном.

При виявленні 3-5 жилих колоній мишоподібних гризунів на гектар, необхідно проводити захисні заходи. Миші продовжують масово розмножуватися, поки середньодобові температури повітря не знижуються нижче +5 С. При механізованому внесенні принад необхідно застосовувати біологічний метод, використовуючи препарати, які містять бактерії мишиного тифу. Вони безпечні для інших живих організмів, адже на відміну від хімічних препаратів, впливають лише на мишей, і не чинять шкідливої дії на тварин та птахів.Всі отруєні принади необхідно розкладати, обов’язково вдягаючи захисні прогумовані рукавиці та респіратори. Оскільки препарати мають хімічне походження, працювати з ними необхідно, суворо дотримуючись інструкції.

Регулярні обстеження і вчасний захист дадуть змогу запобігти ускладненню фітосанітарного стану посівів та сприятимуть успішній перезимівлі сільськогосподарських культур

 

 

Державний фітосанітарний інспектор                                    Юлія ТКАЧУКФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь