Любашівська громада
Одеська область, Подільський район

Про затвердження Порядку подання та розгляду електронної петиції, адресованої  Любашівській селищній раді

Дата: 02.09.2024 14:50
Кількість переглядів: 27

 ПРОЄКТ Р І Ш Е Н Н Я

 

________ 2024 року                                                                                                  №

 

Про затвердження Порядку подання та розгляду електронної петиції, адресованої  Любашівській селищній раді

 

Керуючись статтями 26, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  статтею 231 Закону України “Про звернення громадян”,  з метою прийняття громадянами участі у вирішенні питань місцевого значення, запровадження механізмів «Електронної демократії» та впорядкування процесу розгляду електронних петицій , Любашівська склищна рада

ВИРІШИЛА:

 

   1. Затвердити Порядок подання та розгляду електронної петиції, адресованої Любашівській селищній раді, згідно з додатком.

2.  Відділу загальної та організаційної роботи селищної ради  (Марчук Л.В.)  на головній сторінці офіційного сайту Любашівської селищної ради в розділі “Електронні петиції” застосувати посилання на Єдиний державний веб-портал  електронних послуг “Портал Дія”.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань прав людини, законності, депутатської діяльності і етики.

 

 

Селищний голова                                                                                   Геннадій ПАВЛОВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                         

                                                                                                                                                                   

                                                                                                  Додаток

                                                                                                   до рішення селищної ради

                                                                                                   від  _ вересня  2024 року №

 

 

 

 

 Порядок

 подання та розгляду електронної петиції адресованої

 Любашівській селищній раді

 

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Порядок подання та розгляду електронної петиції, адресованої Любашівській селищній раді (далі – Порядок), розроблено з метою забезпечення виконання Закону України «Про звернення громадян».

1.2. Цей Порядок визначає процедуру розгляду електронної петиції, поданої до Любашівської селищної ради.

1.3. Електронна петиція – особлива форма колективного звернення громадян до Любашівської селищної ради (далі – Петиція), яка подається через офіційний веб-сайт Любашівської селищної ради або сайти громадських об’єднань та розглядається відповідно до статті 231 Закону України «Про звернення громадян», цього Порядку.

1.4. Електронна Петиція повинна стосуватись питань, які відносяться до повноважень та компетенції Любашівської селищної ради, її виконавчого комітету, інших виконавчих органів селищної ради та селищного голови.

1.5. Громадяни можуть звертатися з Петиціями до Любашівської селищної ради з урахуванням компетенції та повноважень, визначеної Конституцією України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні».

 

2. СТВОРЕННЯ ЕЛЕКТРОННОЇ ПЕТИЦІЇ

2.1. Для створення електронної Петиції автор (ініціатор) Петиції заповнює спеціальну форму, яку розміщено на офіційному веб-сайті Любашівської селищної ради, або на Єдиному порталі електронних петицій, які здійснюють збір підписів на підтримку електронної петиції та забезпечують:

            - можливість створення Петиції автором (ініціатором);

            - безоплатність доступу та користування інформаційно-телекомунікаційною системою, за допомогою якої здійснюється збір підписів;

            - електронну реєстрацію громадян для створення та підписання Петиції;

            - недопущення автоматичного введення інформації, у тому числі підписання Петиції, без участі громадянина;

            - фіксацію дати і часу оприлюднення Петиції та підписання її громадянином.

2.2. Автор нової електронної Петиції має дотримуватися правил щодо оформлення петиції, а саме:

- авторизуватися на офіційному Веб-сайті петицій;

- вказати заголовок петиції;

- викласти суть електронної петиції;

- вказати прізвище, ім’я, по батькові громадянина або назву громадського об’єднання (із зазначенням посадової особи);

- зазначити адресу електронної пошти;

- надати фото або відео, яке ілюструватиме Петицію (на розсуд автора);

- в петиції може бути зазначено одне питання.

2.3. В Петиції має бути викладена суть порушеного питання, пропозиція щодо вирішення порушеного у ній питання.

                                                          2

 

2.4. Петиція не повинна містити заклики до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, заклики до вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини.

2.5. Відповідальність за зміст електронної Петиції несе автор (ініціатор) електронної Петиції.

2.6. Приєднання до Платформи ЕDEM та подальше адміністрування здійснює сектор цифрового розвитку Управління «Центр надання адміністративних  послуг» селищної ради.

 Моніторинг надходження петиції до Любашівської селищної ради здійснює сектор цифрового розвитку Управління «Центр надання адміністративних  послуг» селищної ради.

2.7. Після надходження петиції її текст, протягом 1 робочого дня, перевіряється на відповідність вимог законодавства щодо електронних петицій відділом правового забезпечення селищної ради, про що готується відповідний висновок, за підписом начальника відділу (або особи, яка виконує його обов’язки).

Висновок має містити або погодження на розміщення петиції, або обґрунтовані причини відмови в її оприлюдненні.

Висновок передається до відділу загальної та організаційної роботи селищної ради.

Петиція, яка відповідає встановленим вимогам, оприлюднюється відділом загальної та організаційної роботи селищної ради на офіційному веб-сайті Любашівської селищної ради та сектором цифрового розвитку Управління «Центр надання адміністративних  послуг» селищної ради на Єдиному порталі електронних петицій протягом двох робочих днів з дня надсилання її автором (ініціатором) після перевірки Петиції на відповідність вищевказаним вимогам.

2.8. У разі невідповідності встановленим вимогам, оприлюднення такої Петиції не здійснюється, про що не пізніше двох робочих днів з дня її надсилання відділ загальної та організаційної роботи селищної ради повідомляє автора (ініціатора) Петиції.

2.9. Автор (ініціатор) електронної Петиції, щодо оприлюднення якої отримано відмову, може виправити Петицію і надіслати її повторно.

 

3. ЗБІР ПІДПИСІВ

3.1. Дата оприлюднення Петиції є датою початку збору підписів на її підтримку.

3.2. Громадянин, який бажає виразити свою позицію щодо Петиції, реєструється на Єдиному порталі електронних петицій та активує позначку «Підписати петицію» під обраною ним Петицією.

3.3. На Єдиному порталі електронних петицій обов'язково зазначаються дата початку збору підписів та інформація щодо загальної кількості та переліку осіб, які підписали електронну Петицію.

3.4. Петиція до Любашівської селищної ради розглядається за умови збору на її підтримку не менше ніж 100 підписів громадян протягом 30 календарних днів з дня її оприлюднення.

3.5. Петиція, яка в установлений строк не набрала необхідної кількості голосів на її підтримку, після завершення строку збору підписів на її підтримку розглядається як колективне звернення громадян відповідно до Закону України «Про звернення громадян», про що відділом загальної та організаційної роботи селищної ради повідомляється автор (ініціатор) Петиції.

 

 

                                                   3

Така Петиція реєструється як колективне звернення та передається селищному голові для визначення відповідального виконавчого органу селищної ради (надалі – відповідального виконавця).

3.6. Петиція, яка протягом установлено строку набрала необхідну кількість підписів на її підтримку, не пізніше наступного робочого дня після набрання необхідної кількості підписів передається селищному голові із зазначенням інформації про дату початку збору підписів, дату направлення Петиції, загальну кількість та перелік осіб, які підписали Петицію, строк збору підписів з метою визначення відповідального виконавця.

 

4. РОЗГЛЯД ЕЛЕКТРОННОЇ ПЕТИЦІЇ

4.1. Інформація про початок розгляду Петиції, яка в установлений строк набрала необхідну кількість голосів на її підтримку, оприлюднюється відділом загальної та організаційної роботи селищної ради на офіційному веб-сайті Любашівської селищної ради  ради сектором цифрового розвитку Управління «Центр надання адміністративних  послуг» селищної ради на Єдиному порталі електронних петицій не пізніш як через три робочі дні після набрання відповідної кількості підписів на підтримку Петиції.

4.2. Електронна петиція, збір підписів на підтримку якої здійснювався через веб-сайт громадського об’єднання і яка протягом установленого строку набрала необхідну кількість підписів на її підтримку, не пізніше наступного дня після набрання необхідної кількості підписів надсилається громадським об’єднанням до Любашівської селищної ради, із зазначенням інформації про дату початку збору підписів, дату направлення електронної петиції, загальну кількість та перелік осіб, які підписали електронну петицію (чи посилання на джерело такої інформації в мережі Інтернет), строк збору підписів, назву та адресу електронної пошти громадського об’єднання.

4.3. Розгляд Петиції здійснюється невідкладно, але не пізніше десяти робочих днів з дня оприлюднення інформації про початок її розгляду.

4.4. Організацію розгляду та виконання електронних петицій, адресованих Любашівській селищній раді, забезпечує відповідальний виконавець (виконавці) відповідно до повноважень. Якщо селищним головою визначено кількох виконавців, головним вважається той структурний підрозділ виконавчих органів селищної ради, який зазначений першим у списку.

4.5. Виконавці протягом двох робочих днів після надходження петиції надсилають структурному підрозділу виконавчих органів селищної ради, який визначений в якості виконавця першим (головному виконавцю), пропозиції щодо її підтримки або не підтримки з відповідним обґрунтуванням.

4.6. Головний виконавець протягом трьох робочих днів готує узагальнені пропозиції щодо підтримки або не підтримки Петиції з відповідним обґрунтуванням із зазначенням позиції інших структурних підрозділів та надсилає їх селищному голові за підписом керівника разом із завізованим ним проектом відповіді автору (ініціатору) петиції або громадському об’єднанню.

4.7. У разі подання пропозиції щодо підтримки петиції разом з такою пропозицією за потреби подаються проекти резолюцій щодо підготовки відповідних проектів нормативно-правових актів, спрямованих на вирішення порушених у петиції питань.

4.8. Якщо розгляд питань, порушених у тексті Петиції, вимагають скликання сесії селищної ради або розгляду на засіданні виконавчого комітету селищної ради — проект рішення щодо розгляду відповідної Петиції готується відповідальним виконавцем або комунальними установами селища відповідно до компетенції.

4.9. На засідання виконавчого комітету або сесії селищної ради, на якому буде розглядатись Петиція, в обов’язковому порядку запрошується автор (ініціатор) Петиції.

 

                                                           4

За бажанням автора (ініціатора) Петиції, він може виступити щодо питань, порушених у тексті Петиції.

4.10. Якщо Петиція містить клопотання про її розгляд на громадських слуханнях Любашівської територіальної громади, автор (ініціатор) петиції має право представити Петицію на таких слуханнях. У такому разі строк розгляду електронної петиції продовжується на строк, необхідний для проведення таких громадських слухань. Громадські слухання проводяться в порядку, визначеному Статутом Любашівської територіальної громади.

4.11. Оголошення селищного голови щодо підтримки або не підтримки Петиції наступного дня після розгляду Петиції, оприлюднюється відділом загальної та організаційної роботи селищної ради на офіційному веб-сайті Любашівської селищної ради та сектором цифрового розвитку Управління «Центр надання адміністративних  послуг» селищної ради на Єдиному порталі електронних петицій.

4.12. Відповідь на Петицію, за підписом селищного голови, підготовлену відповідальним виконавцем, не пізніше наступного робочого дня після закінчення її розгляду оприлюднюється на офіційному веб-сайті Любашівської селищної ради, а також надсилається у письмовому вигляді та на електронну адресу автору (ініціатору) Петиції відділом загальної та організаційної роботи.

4.13. У відповіді на Петицію повідомляється про результати розгляду порушених у ній питань із відповідним обґрунтуванням її підтримки чи не підтримки.

4.14. Інформація про кількість підписів, одержаних на підтримку Петиції, та строки їх збору зберігається не менше трьох років з дня оприлюднення Петиції.

 

 

В.о. начальника відділу загальної

та організаційної роботи селищної ради                                        Любов МАРЧУК

 

 

Секретар селищної ради                                                                   Людмила МОКРЯК

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь